Frissítő téli biciklizés a pilisi erdőkben

Télen különleges a havas táj látványa, ahogy fehér ruhába öltözik a természet és ezt egy átmozgató frissítő téli bringázással kiegészítve tökéletes feltöltődést jelent.

A Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja a Pilis. Szláv eredetű ez a név, amely a szerzetesek kiborotvált fejtetőjére utalva kopasz fejtetőt jelent. Érdekessége, hogy az erdő borította hegyoldalak közül kiemelkedő, ötszáz méternél magasabb csúcsokon nem alakult ki erdő, mert hiányzik a megtelepedésére alkalmas termőtalaj. Két-Bükkfa-nyereg parkolójától akár aszfaltozott úton is eljuthatunk Pilis-tető kilátójába, vagy az erdei utakat is választhatjuk.

Fotó: Hegedűs Kornél

Fotó: Hegedűs Kornél

Dönthetünk a Pomázról induló Pilisszentkereszten át haladó út mellett is vagy Csobánkáról hangulatos erdei ösvény vezet a kilátóhoz. Az Oszoly csúcsról a legszebb Csobánkára a kilátás. A bankancsos túrázók szívesen kerekednek útra ezen a szakaszon.

Fotó: Hegedűs Kornél

A Pilisnek több 600 méter magas csúcsa is van, mint például Nagy-Bodzás-hegy a 717 méterével, vagy a Nagy- és Kis-Szoplák, Vaskapu-hegy. Sőt 15 fokozottan védett barlangot rejt a Pilis. Az egyik közülük, a cseppkövekben gazdag, a közel 600 méteren megbújó Ajándék-barlang.

Fotó: Hegedűs Kornél

A zöld kerékpáros jel folyamatosan mutatja az irányt, jól látható végig ezen az erdei úton. Boldog Özséb esztergomi kanonokról kapta nevét a 756 méteres Pilis-tetőre, egy geodéziai torony köré épített kilátó. Boldog Özséb a 13. században élt, összegyűjtötte a térségben élő remetéket és megalapította az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét. Néhány társával együtt  remetei életmódot választott, így barlangokban és az erdőkben éltek Pilisszentlélek térségébe.

Egyesek szerint a Föld szív-csakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van. Ez azt jelenti, hogy a Föld, mint élő szervezetnek ez a “dobogó szíve”. Itt a legerősebb a földsugárzás, amelyből elképzelhetetlen mennyiségű energiával táplálkozhatunk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!