Kerékpárral a lenyűgöző panorámával rendelkező Prédikálószékre

A Dunakanyar minden évszakban pazar látványt nyújt, amiért érdemes drótszamárral is felkapaszkodni a Prédikálószék kilátójához.

Szentendréről indult az egyik aktív bringás társunk, és kihasználta a napsütéses januári időt, hogy a Prédikálószéken található kilátóról megcsodálja a kacskaringó Dunát. Dömörkapu irányába indult le, követve a jelzéseket. A „dömör” szó oszmán török eredetű, jelentése megerősített szoros, illetve vaskapu. Itt a Visegrádi-hegység lábánál elsősorban a vízeséséről híres. A bringások egyik kedvenc útvonala.

Fotó: Mócsai András

Egykor Dömör-kapunál kőbánya is volt. Mivel a terepviszonyok miatt nehéz lett volna vasutat építeni, drótkötélpályán szállították a kitermelt követ a szentendrei HÉV-állomásig. Egyre magasabbra érve a fákat már a zúzmara jeges fuvallata ragadta magával.

Fotó: Mócsai András

A hőmérséklet csökkenésével a ruházatunkra is figyelni kell. Nem szabad túl vastagon öltözni, mert az emelkedőn hamar kimelegedhetünk, fontos a réteges öltözet. A túl sok és a túl kevés között az ideális az, amiben 5-10 perc után sem fázunk. Az arcunk is megérdemli a védelmet a sállal. Inkább nagyobb figyelmet szenteljünk az ízületeinkre és végtagjainkra, mert ha átfagynak, akkor a későbbiekben súlyosabb problémák is jelentkezhetnek. A sisak pedig minden évszakban alapkellék, főleg a csúszós úton nagy védelmet jelent.

Fotó: Mócsai András

Akad látnivaló a kilátóhoz vezető úton, mint például a Lenkó emlékmű. A kőből készült, márványtáblával díszített emlékmű Lenkó Ede előtt tiszteleg, aki a hazai turizmus aktív tagja, jeles képviselője volt. A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye Komárom-Esztergom megyében, míg a másik része Pest megyében található, csúcsa a megyehatár közvetlen közelében emelkedik.

Fotó: Mócsai András

639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. A Prédikálószék neve Kiss Lajos szerint onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet.

Fotó: Mócsai András

2016-ban építették ezt a 12 méter magas kilátót, amely Koller József  Ybl-díjas építész tervei alapján készült. 2017 májusa óta működik itt egy látogatottság-számláló. Ez alapján a 2017. novemberig tartó fél évben majdnem 20 000-en mentek fel a kilátóba, idén a látogatók száma meghaladta a 50 000-et. A sziklacsúcson egy kis tisztás terül el padokkal és asztalokkal, mellette egy fából készült kereszt magasodik, amelyet 1998-ban Szent Lászlóról neveztek el.

Fotó: Mócsai András

A kilátóból az egyik legszebb panoráma tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarra. Láthatjuk innen a Börzsönyt Nagymarossal és alattunk Visegrádot, valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály vonalai is látszanak tiszta időben. A Vadálló-kövek különleges alakú sziklái is feltűnnek: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkövet, a Felkiáltójelet és az Árpád trónját.

Fotó: Mócsai András

Visszafelé ugyanezen az útvonalon lehet visszagurulni, esetleg még ki lehet egészíteni a túrát a 6 kilométerre lévő Dobogó-kővel is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!