Lenyűgöző zúzmara fogadja a kerékpárosokat a Csóványosra vezető úton

Napok óta meseszép látványt nyújt a zúzmarás táj a magasabban fekvő hegycsúcsokon, kedvet is kapott az egyik olvasónk, hogy bringával is felkeresse a Csóványost.

A Börzsönyről kevesen tudják, hogy Magyarország 3. legmagasabb hegysége. Szokolyát alig 15 perc kényelmes bringázással érhetjük el Verőcéről. Szláv eredetű neve a szokol szóból származtatják, jelentése sólyom. Feltehetően az Árpád-korban a király solymászai éltek itt, erre vezethető vissza jelentése. A Királyréten át érdemes a Nagy Hideg-hegy felé venni az irányt, mert ámulatba ejtő zúzmarás táj, friss levegővel várja a kirándulókat. Királyréten éves szinten félmillió látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető.

Fotó: Bicskey Dávid

Fotó: Bicskey Dávid

Fokozatosan, egyre magasabbra haladva változik a környezet képe. Eleinte a tél egyhangúnak tűnő színei hevernek előttünk, majd a ködbe burkolózó fák teszi sejtelmessé az erdőt.

Fotó: Bicskey Dávid

Ha felfelé haladunk az úton, akkor a téli időszakban a köd, a hó is huzamosabb ideig is megmarad a fák között.

Fotó: Bicskey Dávid

Fotó: Bicskey Dávid

Ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lenni, mivel a havas, szinte már jeges úton könnyebben megcsúszik a kerék. A hó alatt pedig nem látjuk, milyen az út minősége, mekkora a földön fekvő faág mérete.

Fotó: Bicskey Dávid

A Nagy Hideg-hegyen sípálya is található. Az 580 és 850 méteres magasság között fekvő nagy-hideg-hegyi síterep 4 sílifttel működik, összesen 4,2 kilométernyi pályával várja a sportolni vágyókat, természetesen a téli időjárásnak megfelelően.

Fotó: Bicskey Dávid

Fotó: Bicskey Dávid

Vastagon áll a jeges zúzmara a turistaútakat jelölő táblákon. Olyan a látvány, mintha egy hűvös skandináv országban készültek volna a képek.

Fotó: Bicskey Dávid

A Nagy Hideg-hegy után érdemes még egy kicsit tekerni. A 938 méteres Csóványosra épült kilátót egy régi geodéziai toronyból alakították át.

Fotó: Bicskey Dávid

A négyszintes kilátót egy régi geodéziai toronyból alakították át. A toronyban eredetileg öt közbenső acél födém volt. A kilátó alapját a geodéziai mérőtorony biztosítja. A meglévő építmény köré, annak a tájba illesztését is segítve, acél oszlopokon álló, négyszintes kilátó épült.

A kilátószintekre újonnan épített acél csigalépcső vezet. A lépcsőfokok száma 133. A látómező területe csaknem 43 ezer négyzetkilométer.

Fotó: Bicskey Dávid

Az erdőben látható 1-1 erdészeti munkagép, amely a fakitermelésre és egyéb erdei munkálatokhoz szükséges.

Fotó: Bicskey Dávid

Olvasónk beszámolója alapján, a visszafelé tartó úton már egyre jobban sötétedett, ezért az erős lápáknak nagy hasznát tudta venni. Mindig érdemes megfelelő felszereléssel elindulni, különösen egy téli bringatúrán. A téli zimankós időjárás ellenére ezek a képek meghozzák a kedvet, hogy saját magunk is részesei legyünk a Börzsöny káprázatos jégvarázsának.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!