Hosszúhetény lehet az erdei kerékpározás hazai központja

Az erdei kerékpározás hazai központjává alakulhat a Hosszúhetény közelében található Kövestető, ennek egy része ugratókkal, hullámokkal tűzdelt, úgynevezett flow pálya már elkészült.

Erdőben tekerni különleges élmény, ezt minden bringás tudja. Hosszúhetény közelében éppen ezért azon dolgoznak, hogy minél több legális pályát alakítsanak ki azoknak, akik két keréken szeretnék átszelni az erdőt. A jogszabályok értelmében Magyarországon terepen csak bizonyos feltételekkel szabad bringázni, azonban előfordul, hogy ezekre a feltételekre nincsenek tekintettel néhány kerékpáros. Szerencsére a Kelet-Mecsekben teljesen más a helyzet, hiszen a Mecsek Enduro csapata, a Mecsekerdő Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a hosszúhetényi önkormányzat közötti jó viszonynak köszönhetően a területen az erdei kerékpározás hazai központja kezd kialakulni. Több kerékpáros szakág képviselője is megtalálja itt a helyét, a közeljövőben pedig további fejlesztések várhatók.

Fotó: Husz Péter

Versenyszervezőként mi mindig engedélyt kérünk, hogy kerékpárral használhassuk az erdei utakat, de ez a dokumentum csak az adott eseményre szól, fejtette ki Rózsavölgyi Péter, a Mecsek Enduro tagja. A célunk tehát most az, hogy olyan pályákat alakítsunk ki, amelyeken szervezett körülmények között, a természetvédelem szabályait betartva egész évben lehet bringázni, nyilatkozta a bama.hu oldalának. Ennek részeként egy nagy ugratókkal, hullámokkal tűzdelt, úgynevezett flow pálya már elkészült, amely a kezdők számára is élvezetes.

Hozzátette, a további nyomvonalak engedélyeztetése folyamatban van, a kialakításnál figyelnek arra, hogy az amatőröktől kezdve a profik­ig mindenki megtalálja a számára megfelelő nehézségű pályát. Megjegyezte azt is, hogy a nyomvonalak Kövestető környékén futnak majd. A hosszúhetényi önkormányzat is kiemelten támogatja a kerékpárosokat, ennek keretében például a faluban tavaly kialakítottak egy pumpapályát, amit nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is élvezettel használnak. A pálya lényege, hogy gyakorlatilag tekerés nélkül, pusztán a testmozdulatokat használva végigmehetünk rajta.

Fotó: Husz Péter

Az enduro a hegyi kerékpározás egyik szakága, jelenleg ez az egyik legnépszerűbb versenyforma. A Mecsek Enduro már több éve rendez versenyeket, ha minden jól megy, októberben az ötödiket fogják megtartani. Rózsavölgyi Péter elmondta, hogy Európában egyre több bringás park alakul, ahol a kerékpárosok szervezett körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek. Ahogy mesélte, a síparkoknál vannak leginkább ilyenek, ahol rájöttek arra, hogy a hó elolvadása után is hasznosítani tudják a területet. Számos kerékpárpályát alakítottak ki például Ausztriában, Szlovéniában vagy Romániában, és nem ritka, hogy ezeken a helyeken a nyári szezon erősebb, mint a téli. Ebből is látszik, hogy az erdei bringapályákra nagy szükség van.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!