Kerékpáros barangolás Péliföldszentkereszt környékén

Sok látnivalót tartogat Komárom-Esztergom megye ezen része, érdemes megállni a Lourdes-i barlangnál és a Szent-kútnál.

A Közép-Dunántúlon, a Gerecse északi részén helyezkedik el Bajót. Ez a környék az őskortól lakott helynek számít, az itt talált, régészeti leletek is erről tanúskodnak. A település határában, az Öreg-kő keleti, hatalmas sziklafalában található a Jankovich-barlang bejárata. A barlangban őskori leleteket, köztük az ősember solutréi kultúrájának és magdaléni kultúrájának számos ritka és érdekes emlékét, finoman kidolgozott kőeszközöket és csonteszközöket találtak.

Fotó: Steve Czibu

A bajóti Öreg kő, Fotó: Steve Czibu

A települést a törökök többször elpusztították, de mindig benépesült. Bajót dél-keleti határában találjuk Péliföldszentkeresztet. Itt kapott helyet a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot, amely segít bemutatni a Gerecse természeti értékeit, hogy jobban megbecsüljük kincseit.

Fotó: Steve Czibu

XIII. századi templom, kálvária, Szalézi rendház és ifjúsági ház található itt Péliföldszentkereszten. A legenda szerint egy sánta fiú meggyógyult a szentkereszti forrás vizétől 1730 májusában. Minden év május első hétvégéjén Mária búcsú van a kegytemplomban és a kálváriadombon. 1988 és 1994 között a Nyolc Boldogság katolikus közösség lakta a kolostorépületet. 1992-től kezdve fokozatosan visszaköltözött a kolostorba a szalézi rend.

Fotó: Steve Czibu

Péliföldszentkereszten halad át az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra útvonala.

Fotó: Steve Czibu

A kerékpárosok első számú kedvence ez a szakasz, Mogyorósbánya felé, hiszen a bicikliút jó minőségű aszfaltján valódi élmény tekerni.

Fotó: Steve Czibu

Fotó: Steve Czibu

Mogyorósbányára vagy régi nevén Mogyorósra tekerhetünk vissza. Túrázók egyik kedvelt útvonala, hiszen Pusztamarót–Mogyorósbánya közötti szakaszon az E4-es Európai Hosszútávú Vándorút, és a Mária út egy szakasza is itt halad keresztül.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!