Könnyed bringázás a Zuppa-tetőre

Zuppa-tető, a Vértes peremén elhelyezkedő kedvelt úti cél, ahová pont belefér egy munka után bringázás.

Budapesttől kevesebb mint egy órányira van Komárom-Esztergom megyében. A fedetlen sziklák Szár és Szárliget között várják a túrázókat, akár gyalog, akár bringával tesszük meg a kirándulást. Szárligeten keresztül halad az Országos Kéktúra, korábban pedig a Kinizsi Százas egyik célállomása volt.

Fotó Molnár Adrienn

A könnyednek mondott emelkedés közben, felvillan a fák között a Velencei-hegység vonulata. A település feletti dombon 384 méter magas a Zuppa-tető. A számok szerint nem egy magas hegyről van szó, de a sziklás csúcsáról gyönyörű a kilátás. A felbukkanó fehér mészkő visszaveri a hőt, ezáltal aki erre jár, melegebbnek érezheti a helyszín mikroklímáját.

Fotó Molnár Adrienn

A panoráma magával ragadó, három irányba is nézelődhetünk. Dél felé az előbb említett Velencei-hegység és a Zsámolyi-medence képe tekint ránk. Szemben vele a Nagy-Csákány integet és északnyugati irányból pedig Szárliget terül el alattunk. A szemfülesek a fák között még észrevehetik a Nagyegyházi sziklákat is.

A meredek falú Zuppa-tetőn egy kereszt és egy zászlótartó rúd áll.

Fotó Molnár Adrienn

Vértestől egészen a Bükkig hét fakereszt magasodik hegységeinkben. Öt magyar szentünk, Nagyboldogasszony és a vértanúk tiszteletére állították ezeket. A Zuppa-tetőn lévő 4 méteres, a Magyar Vértanúk Keresztje, amely vörösfenyőből készült.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!