Kerékpározás a Zsólyomkai-pincesorra

Sátoraljaújhely tartogat számtalan meglepetést az országhatár mellett, amit bringával fedeztünk fel. Az egyik ilyen a Zsólyomkai-pincesor.

A Magas-hegy és a Szár-hegy között egy patak csörgedezik, ez a Zsólyomka-patak. A város központjától kezdve táblák jelzik, merre található a híres pincesor. Az út jobb oldalán a patak halk csobogó hangja is jelzi, jó úton járunk. A környéken az egyik legmeredekebb emelkedője előtt elkanyarodunk jobbra, a Zsólyomka-völgyébe.

Az ún. pincesikátorban korábban nagy élet volt, ugyanis a borok tárolása mellett mulatóhelyként is szolgált ez a völgy. A közelben még fürdőhelyet is kialakítottak.

A Zsólyomkai-pincék elsődleges feladata a hegyen megtermelt szőlők feldolgozása és annak tárolása volt. A hagyományos borospincék házai megmaradtak, de az utak szélesítése miatt 1990-es évekre lerombolták Felső-Zsólyomka egy részét.

A hegyoldalba vájt pincékben már újra látni mozgolódást. Évente megrendezik a Nyitott Pincék elnevezésű rendezvényt a szüret végeztével, hogy a gasztronómia kiteljesedése helyt kapjon ezen a csodálatos völgyben.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!