EuroVelo11, Sátoraljaújhely és Sárospatak környékének bemutatása

A sorozatunk következő részében 2 zempléni város, Sátoraljaújhely és Sárospatak környékét mutatjuk be.

Szakasz hossza:13 km

Látnivalókkal kiegészítve: 45 km

Ez az EuroVelo 11-es szakasz nem lenne sok, de kíváncsiak vagyunk a környék megannyi látnivalójára is, és ne sajnáljunk rövidebb kitérőket tenni, hogy a kincseket felkutassuk.

Az első szakaszunk Sátoraljaújhelyben ért véget, így innen folytatódik a bringatúránk. A város határában található egy körforgalom, ami jelzi a Kalandpark és Rudabányácska irányát.

Fotó Tokár Rita

Felnőttként is hatalmas élményt nyújtanak a Kalandpark egyedülálló attrakciói: a 2275 m hosszú téli-nyári bobpálya, a Magas-hegy és a Szár-hegy közötti kb 1 kilométeres extrém átcsúszó pálya, fedett korcsolyapálya, mászófal központ és még számos más elemmel várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Fotó Zemplén Kalandpark

A Kalandparkban szerzett adrenalinnal feltöltődve folytatjuk az utunkat a 4 kilométerre lévő Smaragdvölgybe. A 14 hektáros Pihenőpark tökéletes kikapcsolódási lehetőséget tartogat számunkra. A tóparton gyönyörű panoráma tárul elénk.

Fotó Novák Ádám

Mivel bringatúrára vállalkoztunk, így felkerekedve bevetjük a város több pontját, sőt végre „hegyet” is mászhatunk a drótszamarunkkal. Pár hónapja került a főutcára a kerékpárút felfestése is, azóta többen merészkednek bringára pattanni.

Fotó Tokár Rita

A sétálóutca előtt jobbra fordulunk, innen enyhe emelkedéssel melegítjük be a lábainkat. Az Esze Tamás utcáról jobbra kanyarodunk a Báthory utcára, követve a kalandpark tábláját. A kereszteződésnél megint jobbra tartunk és innentől csak a meredek felfelé vezető utat követjük.  Megérkezünk a Zsólyomkai pincesorra, amely már az 1200-1400-as évek óta őrzi hegyalja finom, folyékony kincsét, a Tokaji bort.

Facebook/Barangolás Zemplén-hegységében

A szakasz talán legnehezebb pontja következik. Na nem azért, mert a bor könnyen a fejünkbe száll, hanem egyből egy 16-18%-os emelkedő veszi kezdetét. Érdemes a harcot felvenni vele és megküzdeni ezzel a rövid szakasszal. Legyőzve ezt a pár métert, kétfelé ágazik az út, mind a kettő kihagyhatatlan. A balra tartó kavicsos terepen csak tolni tudjuk a kerékpárjainkat. A kanyargós út a Magyar Kálváriához visz, közben a stációk elgondolkodtatásra invitálnak minket. A Szár-hegyen egyedülálló az emlékmű együttes. Ha a Kalandpark hegytetői állomásból átcsúszunk a „Sólyommal” vagy a kabinos beülőt, a Dongót használjuk, akkor pontosan ide érkezhetünk.

Fotó Odrobina Sándor

Visszasétálunk a Zsólyomkai pincesor feletti útra, folytatjuk az emelkedő bekebelezését, hiszen a magyarországi EuroVelo 11-es szakaszán kevés szintkülönbség begyűjtésére van lehetőségünk. A kanyarokkal gazdagított útról ránk kacsint a megcsonkított Sátoraljaújhely. Trianon kegyetlen döntése értelmében a várost kettévágták a Ronyva-folyó mentén.

Egy leganda szerint: „amikor kijött az antant-bizottság felmérni a környéket, a csehek tüzet gyújtottak a Ronyva partján, pokrócot lengettek felette. Azt mondták a franciáknak és a briteknek, hogy ott megy egy gőzhajó.” (Forrás: Ablonczy Balázs: Trianon-legendák)

A folyó eddig csak 2010-ben volt hajózható, mert az árvíz elöntötte a partján álló lakóházakat.

A Síházhoz és a Kalandpark középső állomásához tekerünk fel. Akadnak olyan vállalkozó szellemű bringások is, akik a kerékpársport egyik szakágával a downhillel próbálkoznak az erdős szakaszokon.

Fotó Tokár Rita

Ahová felmentünk, onnan le is kell gurulni, szól a a mondás, így a megérdemelt pihenő után nekivágunk az óvatos ereszkedésnek, mert visszafelé is autós forgalomra számíthatunk. Az Esze Tamás utcára érkezünk, amelyről egyből balra ágazunk le a Római Katolikus templom elé. Itt újra becsatlakozunk a kerékpárútra.

Fotó Tokár Rita

Aki még több kulturális élményre vágyik, felkeresheti a Börtönmúzeumot, a Kazinczy Múzeumot vagy a felújítás alatt álló Bortemplomot is.

A város végében ismét jól kiépített kerékpárút teszi biztonságosabbá túránkat. Sátoraljaújhely és Sárospatak között kb 10 kilométernyi út várja a bringázókat.

Fotó Tokár Rita

Következő megállópontunk a Megyer-hegyen található, kivételes szépségű Tengerszem.

Az ország legszebb természeti csodájának járó címét 2011-ben méltán kapta meg.

Az emberek itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveit egészen a 15. századtól. A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak.” (Wikipédia)

Még nem lehet országúti vagy túra kerékpárral feljutni a 324 méter magasan található képződményhez, de mountain bike típusú bringának kiváló terep.

Fotó Szántó Csaba

A tó mélysége helyenként 6,5 méter, melyet maximum 70 méter magas sziklafalak ölelik körbe. Gyalogosan érdemes egy sétát tenni, mert akár a víz mellől, akár a legmagasabb pontjáról is valami elképesztő varázst élhetünk meg. Ide, a Tengerszemhez más útvonalon is feljuthatunk, gyalogosan Károlyfalváról.

Sárospatak több rangos névvel is büszkélkedhet, mint például a bodrogparti Athén, a magyar Cambridge, Szent Erzsébet városa, Rákócziak ősi fészke.

Ezekből is kitűnik, hogy számos kulturális kincset rejt a városba érkező turisták számára, mint például a Református Gimnázium, a Nagykönyvtár, a Rákóczi vár, a Szent Erzsébet ház, a római katolikus Szent Erzsébet Bazilika.

Fotó Dankó Márton

Mindegyik rászolgált, hogy részletes figyelmet kapjon. A gazdag Bodrog hajókirándulásra, vízitúrákra csábítja az ide érkező látogatókat. A Végardó Fürdőben regenerálódhatnak a megfáradt lábaink.

Fotó Tokár Rita

A szomszédos két település megérdemli látogatásunkat, hiszen kincseik újabb élménnyel gazdagítják az EuroVelo11-es bringatúránkat. A sváb kis faluból, Hercegkútról rövidke sétával érhető el a Kálvária. Magasból a Zemplén hegyei, a szőlők ölelnek magukhoz. Láthatjuk ennek a második szakaszunknak a főbb állomásait is.

A kőporos pincesor és a Világörökségi címmel büszkélkedő Gombos-hegyi pincesor családias légkörrel fogad minket.

Fotó Tokaj Világörökség

Makkoshotyka a Kéktúra útvonala alatt megfáradt vándorainak ad menedéket. Akik erdős, terepes kerékpározást kedvelik, azoknak a falu tökéletes kiindulópont. Innen a Zemplén legszebb pontjai érhetők el mountain bike-okkal (MTB).

Fotó Szántó Csaba

Ha az EuroVelo 11 hivatalos útvonalán maradunk, akkor ez a szakasz csupán 11-13 kilométer. Viszont ezekkel a rövidebb kitérőkkel 45-50 kilométeresre bővülhet. A kerékpártúrába mindenki más céllal vág bele. Valakinek az a fontos, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítse a szakaszt, másoknak az élményekkel, látnivalókkal gazdag bringázás.

Bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy emeljük fel a fejünket az aszfaltról és lássuk meg azt, ami abban a pillanatban megérint minket.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!