EuroVelo 11, Hollóházától Sátoraljaújhelyig tartó szakasz bemutatása

Az ország számos kerékpáros tábláján láthatjuk az EuroVelo jelzést, de az útvonalról, a távolságokról, a látnivalókról kevesebb információnk van. A következő sorozatunkban bemutatjuk a Magyarországon áthaladó EuroVelo 11-es szakaszát

Az EuroVelo eredet

Az EuroVelo terve onnan jött, hogy az Európai Kerékpáros Szövetség kialakított egy Európai Kerékpárút Hálózat elnevezést, amelynek teljes hossza 70 ezer kilométer, ezzel bejárva a kontinens legszebb pontjait. Magyarországon három EuroVelo útvonal halad át: EV6 az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig tart; EV11-es Norvégiából Görögországig futó; illetve az EV13, a Vasfüggöny útvonal. A már meglévő kerékpárutakat köti ezzel össze. A célja az, hogy minél több ember kerékpáron fedezze fel a Európa legszebb részeit.

EuroVelo 11 útvonala

A közel 6000 kilométeres Kelet-európai útvonal a 11-es számot kapta, amely Norvégia északi részéről indul. Finnországon keresztül jut el a balti országokba (Lettország és Litvánia), majd Lengyelországot és Szlovákiát átszelve megérkezik hazánkba. A Kassa és Hollóháza közötti szakasz a szlovák nemzeti hálózatban a 039-es számon találhatjuk meg. Hazánkban kb 450 kilométert érint. Zemplén északi részén lép be, majd Tokajtól a Tisza közelében, vagy a töltésen halad egészen Szegedig, illetve a határig. Szerbia és Macedónia kerékpárútja még kevésbé fejlett, majd eléri az Égei-tengert Görögországban, ahol a végpontja nem más mint Athén.

Fotó Wikipedia

1.szakasz: Hollóházától Sátoraljaújhelyig

Szakasz hossza: kb 35-40 km

A magyar szakasz Hollóházától indul, innen kezdjük bemutatni az EuroVelo 11-es útvonalát. Igyekszünk a fontosabb látnivalókat, érdekességeket megnézni minden egyes táv alatt. Az útvonal közelében rövid kitérőket is teszünk, mert ha már kerékpáros felfedező túrára vállalkoztunk, akkor a célunk valóban az ország ezen részének megismerése.

Még mielőtt Hollóházára gurulnánk, egy mászással kezdjük a bringatúránkat. A határt átlépve egy tábla jelzi nekünk, hogy a magántulajdonban lévő László-tanyára erdei aszfaltos útja hívogat minket.

Fotó Zemplén 3000

„A Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi-család egykori tulajdonát képező vadászkastély a “László-tanya”, melynek névadója gróf Károlyi László volt. Az 1945-46-os inflációs időszakban e kastélyban készítették elő a forint kibocsátását. A kastélyt szép arborétum övezi, melynek ékei az évszázados luc- és vörösfenyők, bükkök, tölgyek. A romantikus üdülőkastélytól gyalogút vezet a Nagy-Milicre, az ország legészakibb pontjára. A “László-tanya” – vadászkastély – korábban szállodaként működött, ma magánkézben van, ezért sajnos nem látogatható. „ (Forrás: Hollóháza Önkormányzata)

Fotó Facebook/Várak Kastélyok Magyarországon

Visszaérve a főútra egyből gyönyörű panorámával vár ránk Hollóháza.

Fotó Tokár Rita

Ahogy ereszkedünk a domboldalról, megláthatjuk a sátor alakú, modern építésű Szent László templomot és ezután a híres Porcelángyárat. Az épületben ma is készülnek világhírű tálak, edények és használati tárgyak. A gyárhoz tartozik egy múzeum és egy mintabolt is, de emellett idegenvezető segítségével saját szemünkkel is végig nézhetjük a porcelántermékek elkészülését. Az üzem végétől kerékpárúton gurulhatunk tovább az erdő ölelésében.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A következő település 5 km-re található Füzérkomlós. Felvillan előttünk a magasba törő füzéri vár. Egy korábbi beszámolónkban már bemutattuk, milyen gyönyörű Zemplén ezen része. Aki még nem járt a felújított várban, akkor kihagyhatatlan ez a pár kilométeres kitérő. Ha maradunk az eredeti EuroVelo 11-es útvonalon, akkor a táblákon egyértelműen követni tudjuk a kerékpárút irányát Nyíri felé, majd Kisbózsvára. Füzér vára nem enged elszakadni a látványától, folyamatosan szemmel tart minket.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Pálházán eldönthetjük, hogy a városon keresztül haladva folytatjuk a kerékpárúton a túrát, vagy egy kisebb kitérővel meglátogatjuk a füzérradványi Károlyi kastélyt. A közel 100 hektáros kastélyparkban lassan befejeződnek a felújítások. Addig is a különleges platánfák alatt vagy a tó körül kellemes sétát tehetünk.

Füzérradvány, Forrás Wikipedia

A megye egyik leghosszabb egybefüggő kerékpárútján haladunk, jobb oldalunkon követ minket a Zemplén hegyvonulata.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Széphalomban ismét kulturális kirándulásra térhetünk be a Magyar Nyelv Múzeumába. Interaktív módon ismerhetjük meg nyelvünk eredetét, szépségét. A folyamatosan bővülő kiállítások mellett lehetőségünk van megtekinteni a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot is, hiszen a 260 évvel ezelőtt született nyelvújító életéről, munkásságáról számos emlékirat maradt fenn.

Fotó Magyar Nyelv Múzeuma

A túránk utolsó 4 kilométere alatt megérkezünk a határ menti Sátoraljaújhelybe. A városról és a környék felfedezéséről a következő részben olvashatunk, folytatjuk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!