Kerékpárral Zemplén szívében

Zemplén szívében rejtőzik néhány apró falu, amelyeket bringára pattanva fedeztünk fel.

Táv: 30 km

Nehézség: 5/2

Zemplén különleges helyet foglal el az ország tájai között, hiszen a népszerű turistaközpontok már zsúfolásig tele vannak, viszont ezen a területen még hatalmas kincset jelent a csend, a nyugalom, és bringázás szempontjából a jó minőségű utak. A túránkat Vámosújfalu elágazásától, Tolcsva irányába kezdtük el. Az első település Erdőhorváti, de a templomnál rögtön el is kanyarodtunk jobbra, Komlóska irányába, hogy megismerjük a lassan önfenntartó zsákfalu virágzó életét.

Az erdő és a hegyek között meghúzódó ruszin település aktívan őrzi hagyományait és az idősebb generáció igyekszik átadni ezeket a fiatalabb korosztálynak. Itt található az ország egyik legkisebb létszámú nemzetiségi iskolája is, hiszen tanulói még a 10 főt sem érik el. Ennek ellenére nagyon modern felszereltségű intézménybe járhatnak az óvodások és az iskolások is, ahol szintén nagy figyelmet fordítanak a ruszin hagyományok ápolására. Az ökofalu határában található a ruszin tájház, melynek parkjában gyakoriak a közösségi életet összefogó programok.

Pusztavár romjainál páratlan panoráma tárul elénk, de a Rákóczi-túra útvonala, a Szent Erzsébet zarándokút, és a közelben elhaladó Országos Kék Túra is több lehetőséget kínál a túrázóknak. Nem kell megijedni, ha éppen a telefon kijelzője hálózatot keres, mert a hegyek között a nyugalomé a főszerep, de van megoldás, ugyanis a falu központjában még működik a telefonfülke.

Zemplén gyöngyszemeként is emlegetett, parányi település arról tanúskodik, hogy a virágzó közösség hűen ápolja tradícióit.

Falubeliek híresek vendégszeretetükről és szívesen mutatják meg az érdeklődőknek az egészséges, helyi termékeiket vagy a borospincékben Tokaj-Hegyalja finom nedűjét.

Komlóskát magunk mögött hagyva visszatekertünk Erdőhorváti központjához. A 20.század elején jelentős perecsütő központ volt, a későbbi években is elmaradhatatlanok voltak az erdőhorváti kerek perecek Tokaj-Hegyalja vásárairól. A böjti időszakban nagy mennyiségben vásárolták ezeket, amelyeket túróval, dióval, lekvárvárral ízesítettek.

Sajnos csak kevés helyen találhatunk aktívan működő “kék forrást” (közkutat). Pánikra semmi ok, mert alig pár kilométerre a falutól kristálytiszta forrásvízből ihatunk. (Huta-völgyi-kútból vagy a Flórika forrásból)

A Garmin 1030 Plus készülékre hallgatva követtük az utat Háromhuta felé. A fák között gyér forgalmú közúton tekertünk, ahol akadt néhány kátyú, de a kanyargó Tolcsva-patak és az erdőben való bringázás nem engedte, hogy az út minősége bosszúságot okozzon. Több kiépített pihenőhely mellett elhaladtunk, sőt megbújó turistaházak is fokozzák a Zemplén vadregényes érzetét.

Regéctől a 19.század végén vált le Háromhuta, ahol 1698-tól 1916-ig üveggyártás folyt, főleg tokaji borospalackokat gyártottak.

Több tanulmány, könyv áll rendelkezésre a II. Rákóczi Ferenc alapított üveghuták, vagyis Óhuta, Újhuta és Középhuta megismerésére. Óhuta elején található Üvegcsűrnél kihagyhatatlan egy megállót beiktatni, ugyanis a közel 220 éves üveggyártás múltját ismerhetjük meg az információs táblák és különböző tárgyi eszközök segítségével.

Az út másik oldalán lévő parkban áll II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobra, amelyet 2018-ban adtak át.

Néhány ház már elhagyatottan áll, de azok, amelyekben még laknak, nagy gondot fordítanak a “Tiszta udvar, rendes ház” mottó hű ábrázolására.

Erre a környékre gyakran érkeznek “gyűjtők”, akik a gombák változatos fajtáit keresik. Ám ha esetleg bringázás vagy akár túrázás közben nem árválkodna az út szélén néhány példány, akkor az egyik óhutai ház kerítésén fellelhető a közismert gombák megszólalásig hasonlító, faragott változatuk is.

A 2018-ban átadott Erdei Iskola 32 férőhelyes befogadóképességgel, színes programokkal várja a csoportokat.

Háromhután a hepehupás út már a múlté, hiszen tökéletesen aszfaltozott út vezet végig a három településen.

Középhuta elején a Nemzeti Emlékpark invitált megállásra minket, ahol az elszakított országrészeket szimbolizáló sziklatömbök jelképezik a súlyos veszteséget.

A központban áll a római katolikus Szent Anna templom, vele szemben a felújított vegyes bolt, kávézóval. Háromhutára naponta csak 4-szer közlekedik autóbusz, ennek ellenére irigylésre méltó buszmegállóval rendelkeznek.

A kanyargós úton álló házak falán láthatóak, milyen régen építették őket.

1-2 kilométer tekerés után elértünk a Bretzeinheim-Waldbott vadászkastélyhoz, amelyet az 1840-es években építették. Az elmúlt időszakban hatalmas felújításon esett át, hogy az eredeti pompájában várja pihenni vágyó vendégeit.

Újhuta központjában álló harangláb és kereszt az 1830-as évekből való. A mountain bike szerelmesei és a túrázók gyakran innen indítják kirándulásukat, hiszen számtalan útvonal áll rendelkezésre, melyek szebbnél szebb kilátópontokkal rendelkeznek.

Ha tovább folytatnánk a túrát, akkor a Gerendás-réten át eljuthatunk Pálházára, ahonnan a füzéri vár már csak 15 kilométerre található. A gravel vagy mountain bike kerékpárosoknak is akad látványban gazdag útvonal.

További zempléni túráink beszámolói IDE kattintva tekinthetők meg!

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!