Kerékpárral a hulladékoktól megtisztított Kiskörei Vízlépcsőnél

A Kiskörei Vízlépcsőnél 10 ezer tonna hulladék és uszadékfa megállításával, kitermelésével és feldolgozásával zárult a háromoldalú összefogás.

 

Február 1. a Tisza élővilágának emléknapja, hiszen már 20 éve történt a ciánszennyezés a Tisza felső szakaszán, bővebben erről itt olvashatunk. Ez alkalomból kerékpárral jártuk végig a Kiskörei Vízlépcső környékét, hogy saját szemünkkel is lássuk, mennyivel tisztább a víz felülete.

Napjainkban a műanyagszennyezés az egyik legsúlyosabb globális környezetvédelmi kihívássá vált, egyes adatok szerint a világszerte termelt műanyagok csupán 15 %-a hasznosul újra, és ugyanekkora mennyiség kerül kontrollálatlanul a természetes környezetbe.

Fotó Daneluszki László

A kiemelt műanyag több mint fele újrafelhasználásra került írja az infostart. A téli időszak a folyami hulladékok útjának kutatásával folytatódik. Az árvizekkel szinte minden esztendőben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán.

Fotó Bankó József

Fotó Tokár Rita

A Kiskörei Vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállítja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől.

Tavaly nyáron a duzzasztómű felett kialakult torlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert.

A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében összefogott az állami, vízügyi, civil és vállalati oldal. A nyár közepén indult összefogás célja a folyamatos védekezés, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítása és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítása volt – írták közleményükben a szervezők.

A kitermelt és feldolgozott fa, szervesanyag, üveg, fém és műanyag hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések szerint közel 10.000 tonna. A PET Kupa önkéntesek és hulladékgazdálkodási szakemberek bevonásával végezte el a műanyag és kommunális hulladék szakszerű szétválogatását. A szelekcióval hatékonyan segítették a hulladék megfelelő elszállítását és újrahasznosítását, illetve csökkentették a vízügyet terhelő költségeket. A felkészült önkéntesek anyagfajtánként válogatták szét a hulladékokat, a PET-palackokat pedig szín szerint válogatták és bálázták.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

A takarító, környezetvédelmi akciók sorozatában a PET Kupa több olyan vállalati csapatépítő programot szervezett, amelyek keretében a cégek önkéntes munkatársaikkal egy-egy nap leforgása alatt gyűjtöttek össze tonnákban mérhető mennyiségű hulladékot.

Fotó Tokár Rita

A Hulladékmentes Tisza projekt keretében összesen hét palackot látnak el jeladókkal, amelyek több mint két éven keresztül közölnek majd adatokat a palackok mozgásáról.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!