Kerékpártúra Nyíregyházán, a Tour de Hongrie 2. napjának befutóhelyszínén

A legjobb recept Nyíregyháza felfedezésére: egy tavaszias napsütés és egy bringa, mert ha a város bármelyik pontjából indulunk, minden irányba kerékpárúton tekerhetünk.

A 2020.május 12-én kezdődő, 861 kilométeres össztávú Tour de Hongrie második napját Nyíregyházán fogják zárni a versenyzők. A tavaszias nap elcsábított minket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyére, hogy felfedezzük a várost és 6 kilométerre található Sóstó nyugalmát.

Amikor ott jártunk, egyből feltűnt, hogy a városban odafigyelnek a bringásokra. Lépten-nyomon kerékpáros táblák jelzik, milyen sok útvonal közül lehet választani. Mivel szinte sík területen fekszik Nyíregyháza, ezért nagyon sokan kerékpárral járnak dolgozni, tanulni, vagy akár a közeli Sóstóra kirándulni.

A város főterén, a Kossuth téren várható a befutó, ahol a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház, Kossuth Lajos szobra is található. Feltűnő volt, hogy a bringások és a gyalogosok, milyen jól megférnek egymás mellett.

Több olyan kiépített park is rendelkezésre áll, ahol a kikapcsolódás, a mozgás segít kizökkenni a szürke hétköznapokból. Az egyik legkedveltebb a Bujtosi Városliget, mert a futópálya, a kondipark, a játszótér közel található a városközponthoz.

Aki viszont szeretne elszakadni a város zajától és felfrissülni egy csodálatos környezetben, annak tökéletes célpont a központtól 6 kilométerre fekvő Sóstó.

A várost határoló tölgyerdő szélén, a szikes vizű tó körül fekszik. Mátyás korában Igrice névre hallgatott Sóstó, a jelenlegi nevét a magas nátriumsó- és sziksótartalma miatt kapta. A tó partjára lerakódott sziksóból szódát állítottak elő. Később felismerték gyógyhatású erejét, ezért fürdőházat építettek az 1800-as évek elején. Négy tölgyfakád állt az épületben, ahol üstökben melegítették a tó vízét.

Mai rendezett formáját 1912-ben kapta, igazodnak a kor igényeihez, így folyamatosan szépítik a parkot. Itt kapott helyett az ország egyik leggazdagabb állatkertje, mert több mint 5000 példány várja látogatóit. Az élményfürdőben vagy a Múzeumfaluban egész napra is találunk programot.

A városban fontos a kerékpározás, ezért egész évben bringás programokat, versenyeket szerveznek a sport iránt érdeklődőknek. A Tour de Hongrie versenyén kívül májusban Tokaj-Nyíregyháza közötti kerékpárúton közös bringázásra várják a kerékpárosokat. A részletekről és erről a szakaszról hamarosan beszámolunk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!