Őszi kerékpártúra az Őrségben: patakvölgyek, avarszőnyeg, nyugalom

Az Őrség igazi bringás paradicsom. Jó minőségű murva utak szövik át a hármas határ körüli erdőket, dimbes-dombos utakon kalandozhatunk szerről szerre. Patakvölgyek, tó menti ösvények, avarszőnyeg és nyugalom, ameddig a szem ellát.

Vannak szerek, amiktől jobban megy a biciklizés. Élénk színeket lát az ember, folyamatosan mosolyog, még a levegőt is frissebbnek érzi. Természetesen az Őrség jellegzetes településtípusaira a dombtetőkre épült házacskákból álló „szerekre” gondolok. Lakóinak őseit az Árpád-háziak bízták meg az ország nyugati végeinek védelmével. Már ekkoriban kialakult a jellegzetes szeres településtípus, amit ez a vidék a mai napig büszkén őriz.

Hat jól kijelölt fő kerékpáros útvonalon járhatjuk be a környéket. Az Őriszentpéterről induló körtúrák 30-40 kilométeresek, de egymással remekül kombinálhatók, így akár ennél hosszabb gurulásokra is alkalmasak.

Nekem is nehezemre esett volna csupán egyet választani közülük, így hát egy olyan útvonalat terveztem, amelyet bejárva többől is kaphatok egy kis kóstolót. Kiindulópontnak a Szentgotthárdhoz közeli Hársas-tavat néztem ki, egyrészt mert ez vonattal könnyen megközelíthető, másrészt mert az avarral borított tóparti ösvényen rögtön megtalálható minden, ami az őrségi bringázás lényege. Balról az őszi színekben ázó tó, jobbról gyönyörű erdőség. Azonnal egy magányos erdei kalandornak éreztem magam, mégis egy jó minőségű murvás úton tekerhettem. Ez az útvonal is szuper inspiráció lehet azoknak, akik letérnének egy kicsit az aszfaltról.

Farkasfán keresztül erdei zeg-zugokon át a szlovén határ felé becsatlakoztam az Őrség 1-es bringaútba, ami Hódos felé egy tíz kilométeres szakaszra átgurul Szlovéniába is. Igazi falusi idill szegélyezi az túrát errefelé, útszéli gémeskutak, kertekben kapálgató nénik, szétrebbenő tyúkok között a Domonkosfát Kercaszomorral összekötő úton tekertem vissza Magyarországra.

A gyönyörű tájakon kívül a történelem is körülveszi a bringást errefelé. Kercaszomort 1919-ben az antant által meghatározott demarkációs vonalat megsértve délszláv csapatok szállták meg, ami ellen a helyi polgári lakosság fegyverrel szállt szembe, amelynek eredményeképpen a falu később visszakerült Magyarországhoz. Kercaszomor ezért a legbátrabb falu címet viseli.

Innen Bajánsenyén át az Őrség központjába, Őriszentpéterre vezet tovább az út. Óvatosan a Szent-Péter templom falának támasztom a bringát, és közben arra gondolok, hogy 1230 óta vajon mennyi mindent láttak már e falak. Őriszentpéteren megállok egy gyors kávéra, majd az Őrség 4-es útvonalon indulok Pankasz, Kisrákos, Szaknyér és Hegyhátszentjakab felé azon töprengve, hogy vajon honnan kapták lenyűgöző neveiket ezek a települések. Kis falusi templomok, elhagyott gólyafészkek és az Őrség jellegzetes haranglábai késztetnek itt-ott fékezésre. A Vadása-tó -téli Balatont idéző- pillanatnyi csendje után észak felé fordulok. A Csonka erdő rohamosan szürkülő murva útján már igencsak szaporázni kell a lábaimat. Olyan rövidek mostanában a napok. Már sötét van, amikor Csákánydoroszlóra érek, ahol még éppen elcsípek egy hazafelé tartó vonatot.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 74 km, szint: 660 méter, idő fotózással: 5-6 óra, nehézség: közepes.
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!