Két keréken kalandozó bringatúra az Őrségben

Az Őrség kedvelt a kerékpárosok körében, mert jól kitáblázott útvonalak segítik megismertetni az Őrségi Nemzeti Park legszebb részeit.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alatt áll  az Őrség, a Vendvidék, a Rába folyó szabályozatlan völgye, (a Belső-Őrség,) Szentgyörgyvölgy környéke. Összesen 44 település határát öleli fel, közel 44000 ha-on. 2020.júliusában hat kitáblázott kerékpáros körtúraútvonalat alakítottak ki, hogy biciklin ülve is keresztül-kasul be lehessen barangolni a tájegység dimbes-dombos vidékét. Mind a hat túra Őriszentpéterből indul, és oda is tér vissza, olyan látnivalókat érintve mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, a kézműves csokoládémanufaktúra, a Natura 2000 Látogatóközpont, sőt egyikük átvezet Szlovéniába is.

Ahogy haladtunk Őriszentpéter felé, pont utunkba esett Pankasz, ahol egy egyedi haranglábhoz tettünk egy kitérőt. Négy harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tíz oszlopát is. A felújítások során azt tapasztalták, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei jó állapotban voltak, így az idők folyamán elpusztult szerkezeti elemeket a harangtorony lebontása nélkül cserélték ki.

Folytattuk tovább a tekerést, mivel úti célunk Pityeszeri Skanzen volt, de már útközben láthattunk a környékre jellemző épületeket.

Őriszentpéter szeres elrendezésű település, összesen kilenc szerből áll. Ez azt jelenti, hogy a házsorok és a művelés alatt álló kertek a dombok, magaslatok tetején húzódnak. Egy-egy ilyen lakott magaslatot nevezik szernek. A településen kelet felé végigfolyik a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A település központjában található Szent Péter templom, melynek köveinek faragási stílusa a jáki apátsági temploméhoz hasonló. Kívülről szemlélve legfeltűnőbb jellegzetessége a nyugati fal közelében nyíló déli bejárat bélletes kapuzata.

Fotó Sinkó Ottó

Az új kerékpáros útvonalak a korábbi háromhoz hasonlóan őriszentpéteri indulással lettek kialakítva, de természetesen más településekről indulva is teljesíthetőek azok.

Szalafő felé vettük az irányt, amely faluképi szempontból is védett község. Az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. A hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják.

Ha már arra bringázunk, akkor érdemes az ízek világába is elmerülni, és megkóstolni a jellegzetes őrségi ételt, a dödöllét. Hodos és Bajánsenye felé visszakanyarodott az útvonalunk. A kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében széleskörű összefogás valósult meg a térségben.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!