Tata és Agostyán között 4 kilométer hosszú kerékpárutat adtak át

Újabb szakasszal gyarapodott a tatai és környéki kerékpárút-hálózat, hiszen befejeződött a Tata és Agostyán közötti bringaút építése.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című felhívásra benyújtott pályázat 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Tata Országgyűlés tértől Agostyán városrészig  4 km hosszú kerékpározható útszakaszt építettek.

Fotó tata.hu

Michl József polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta Tata hírportáljának: Az önkormányzatnak régi terve az, hogy egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely egyrészt városon belül ad lehetőséget a főbb csomópontok elérésére, másrészt pedig a Tata környéki települések kerékpáros összekötését is megteremti. Régi adósságunk volt, hogy a városközpontból egy védett vonalon, biztonságosan ki lehessen biciklizni Agostyánba, ezért az út építését a Haranglábtól indítottuk, és Agostyán bejáratáig tart. A kerékpárút tovább épül majd, az újabb szakasznak a tervezése már megkezdődött.

Fotó tata.hu

A fejlesztés elsősorban azoknak nyújt nagy segítséget, akik gyakran használják majd, például a munkába vagy az iskolába járásnál kerékpárral Agostyánból és Újhegyből, nyilatkozta Bencsik János országgyűlési képviselő. Az újhegyiek számára ez a beruházás még fontosabb, hiszen nem turisztikai, hanem napi szintű közlekedési lehetőséget tudnak igénybe venni, ezért is volt szükség ennek a vegyes használatú kerékpárútnak a megépítésére.

Fotó tata.hu

Az új kerékpárút, a Haranglábtól kezdődően Tata belvárosát köti össze Agostyánnal. Kezdete az Agostyáni út – Egység utcánál (a Vaszary János Általános Iskola főbejáratával szemben) található. A kerékpárút első szakaszán, egészen az Agostyáni út – Bacsó Béla utca kereszteződéséig, ún: nyitott kerékpársávon lehet közlekedni. A beruházás során egy szakaszon a nyitott kerékpársáv, egy szakaszon megemelt kerékpársáv, illetve kerékpárút épült ki. A vasúti átjáró után az Agostyáni úttal párhuzamosan halad a kétirányú kerékpárút, mely az országos közutat három helyen keresztezi. Az aszfalt burkolatú kerékpárút szélessége 2,25 méter, hosszúsága 3376 méter. Az elkészült szakasz vége az Agostyánt jelző közúti táblánál van.

Fotó tata.hu

Dr. Varga András, a körzet önkormányzati képviselője, aki kerékpárral érkezett a sajtótájékoztatóra úgy nyilatkozott: Már nem először próbáltam ki az új szakaszt, amely sportolásra is kiváló, hiszen meredek és lejtős részeket egyaránt magában foglal. Emellett a bicikliút környezete is gyönyörű, és rajta végighaladva sokkal jobban megszemlélhetjük a természet szépségét. Dr. Varga András felhívta a figyelmet arra, hogy odafigyeléssel, óvatosan használjuk az utat, hiszen a változó terepviszonyok és a vegyes használat nagyobb körültekintést igényel a kerékpározóktól.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!