Vasúti kerékpárszállítási lehetőségek magyarországi úti célokhoz

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy kerékpárral fedezzék fel Magyarország csodáti. Sokaknak a bringázás nemcsak közlekedési eszköz, de egyet jelent a természetközeli, gondtalan sportolással is.

A MÁV-START, a nyári szezonban növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat a népszerűbb biciklis túrahelyekre. Íme a legfontosabb tudnivalók:

BALATON:

A nyári főszezonban (június 19-től augusztus 29-ig) a vonatok az alábbi rend szerint és kerékpáros kapacitással közlekednek a Balaton térségében. Minden balatoni vonatban lehetséges a kerékpárszállítás, a férőhelyek száma azonban vonattípusonként változó, egyes vonatok esetében erősen korlátozott és nem bővíthető.

A MÁV az alábbiak figyelembe vételét javasolja:

  • Tájékozódjatok előzetesen a vonatok menetrendjéről, a szállítható kerékpárok számáról, az aktuális járat kapacitás-kihasználtságáról.
  • Válasszatok olyan vonatokat, melyekben nagyszámú kerékpár szállítható.
  • Az Egyúti Balaton kerékpárjegy mellé – néhány késő esti, éjszakai és hajnali vonat kivételével – minden balatoni vonatra szükséges kerékpárhelyjegyet váltani.
    Csak a vonat kapacitásának megfelelő darabszámú kerékpár szállítása lehetséges.
    Amennyiben egy adott vonatra már nem kapnak kerékpárhelyjegyet, válasszanak másik járatot, amelyen kényelmesen tudnak majd utazni.
    Javasoljuk, válasszák a csúcsidőn kívül közlekedő – kora reggeli, késő esti – járatokat, melyeken nagyobb eséllyel találnak szabad kerékpáros férőhelyeket.
    A vonattípusok kerékpáros férőhelyeiről és a jellemző kerékpárhelyjegy-árakról az alább látható táblázatokból tájékozódhatnak. Felhívjuk figyelmüket, hogy a pontos, vonatonkénti kerékpárhelyjegy-árakról a MÁV applikációban, a menetrendi kereső felületén, a jegykiadó automatákon vagy a személypénztárakban kaphatnak információt.

TISZA-TÓ:

Tisza-tó expressz: A nyáron naponta közlekedő Tisza-tó expresszvonat közvetlen eljutási lehetőséget biztosít Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik, 32 db kerékpár szállítható. Menetrendje az alábbi táblázatban látható.

Helyi személyvonatok: A Kál-Kápolna és Kisújszállás közötti vonalon érhető el a Tisza-tó nyugati medencéje, Kisköre és Abádszalók. A vonatok többségében regionális kerékpárszállító mellékkocsi is közlekedik, melyen 16 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. A mellékkocsi az alábbi táblázatban látható menetrend szerint közlekedik. A vonalon közlekedő többi vonatban egyelőre korlátozott számban (vonatonként 2-4 db) szállítható kerékpár.

A Füzesabony – Debrecen vonal személyvonatain 12-16 kerékpár szállítása lehetséges. Így a Tisza-tó expressz mellett a személyvonatokat is választhatják utasaink Poroszló és Tiszafüred elérésére, de akár a Hortobágyig is utazhatnak.

A vonal Balmazújváros és Debrecen közti szakaszán pályaépítési munkák miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek, ezen a szakaszon a kerékpárszállítás nem lehetséges. Debreceni kerékpáros utasainknak Karcagon át kínálunk eljutási lehetőséget Tiszafüredre, illetve Kisújszálláson át Abádszalókra és Kiskörére.

Tarifa: A Tisza-tó térsége a közismert és kedvelt Tisza-tavi kerékpáros túrajeggyel érhető el. A jegy a rajta feltüntetett naptári napon érvényes. Az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül mind hétvégén, mind hétköznap egységesen 420 forintért vásárolható meg.

VELENCEI-TÓ:

A Velencei-tóhoz hétvégi napokon G30-as jelzésű gyorsított személyvonatok közlekednek Budapest-Déli pályaudvarról, melyek a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

E vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal közlekednek, így ezeket a járatokat ajánljuk utazáshoz. A vonatok menetrendje az alábbi táblázatban látható.

A Velencei-tóhoz a Budapest-Déli pályaudvar és Székesfehérvár között óránként közlekedő Z30-as zónázó vonatokkal (vonatonként 6-12-18 kerékpárhely) és a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között óránként közlekedő G43-as gyorsított személyvonatokkal (vonatonként 6 kerékpárhely) is el lehet jutni, azonban e vonatokon a kerékpáros kapacitás erősen korlátozott és nem bővíthető, ezért ezeket – főleg hétvégi napokon – nem ajánljuk kerékpáros utasainknak!

BÖRZSÖNY, CSERHÁT:

A Dunakanyar mellett immár a Börzsöny keleti és a Cserhát nyugati része is elérhető vonattal, kerékpárral együtt utazva.

A Vác – Nógrád – Diósjenő – Drégelypalánk – Balassagyarmat vonalon forgalomba állt a kerékpárszállításra átépített mellékvonali mellékkocsi, melyben 16 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. A jármű az alábbi táblázatban látható menetrend szerint közlekedik hétvégi napokon. A vonalon közlekedő többi vonatban kerékpár korlátozott számban (vonatonként 2-6 db) szállítható.

EGER ÉS A BÜKK:

Ha a történelmi emlékeket idéző, kitűnő borai által híressé vált Egerbe vagy a barlangokban bővelkedő, festői Bükk hegységbe kirándulna, válassza a Budapest és Eger között óránként közlekedő interrégió vonatainkat, melyeken 6-12 db kerékpár szállítható (a vonat hosszától függően) a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

ZEMPLÉN:

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében. A Zemplén InterCity Budapest és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, amelyen 16 kerékpár szállítható.

Sárospatak és térsége ezzel a járattal érhető el a legkönnyebben, emellett Szerencsig óránként kínálunk eljutási lehetőséget IC vonatokkal, melyeken 8-16 db kerékpár szállítható.

A kerékpár szállításához kerékpárjegyre és kerékpárhelyjegyre van szükség.

DEBRECEN, NYÍREGYHÁZA FELÉ:

Ha kirándulását, nyaralását Kelet-Magyarországon tervezi, kerékpárját is nyugodtan magával viheti.

Új IC+ többcélú teres kocsik közlekednek az InterCity vonatokban Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Kisvárda és Záhony felé. Az InterCity vonatokon 8 db kerékpár szállítható. Az utazáshoz a menetjegy mellett a pót- és helyjegy, illetve a kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Az InterCity vonatok mellett Budapestről Cegléden, Szolnokon, Püspökladányon, Debrecenen és Nyíregyházán át Záhonyig közlekedő sebesvonatok egy részén 6 db kerékpár szállítható. A kerékpár akasztó kampók a kocsi előterében találhatóak (kocsinként 2 db). Az utazáshoz menetjegyre, gyorsvonati pótjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

FERTŐ TÓ:

A Fertő tó kiváló úticél a vízparti üdülésre vágyóknak. A környéket érdemes kerékpárral bebarangolni és megcsodálni egyedülálló növény- és állatvilágát. A tó egy átszállással érhető el  kerékpáros utasaink számára. A Budapestről Győrbe közlekedő személyvonatokról kell Győrben átszállni a Sopronba közlekedő személyvonatokra. Vonatonként 6 db vagy 12 db kerékpár szállítható (a vonat hosszától függően) a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre / kerékpáros túrajegyre van szükség.

SZEGED, KECSKEMÉT FELÉ:

A Dél-Alföld legnagyobb városa sok látnivalót kínál az ide látogatóknak. Biciklijét se hagyja otthon, hiszen a Budapest és Szeged között közlekedő InterCity vonatokon a kerékpár szállításra kijelölt kocsikban kocsinként 3 db, vonatonként összesen 9 db kerékpár szállítható, kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltása mellett.

KISKUNSÁG:

A táj az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi, szépsége minden évszakban elvarázsolja az ide kirándulókat. Ha kerékpárral indul útnak, válassza a Budapest – Kunszentmiklós-Tass – Kelebia vonalon közlekedő vonatainkat, melyek jelentős részén 6 db kerékpár szállítható a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

BAKONY, ZALAEGERSZEG, SZOMBATHELY FELÉ:

A Budapest – Székesfehérvár – Veszprém – Zalaegerszeg/Szombathely viszonylaton 2020 tavasza óta biztosítunk kerékpárszállítást a Göcsej és Bakony InterCity vonatokban. A vonatokban többcélú teres IC+ kocsik közlekednek, melyekben 8-8 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

PÉCS FELÉ:

Budapest és Pécs között kétóránként közlekedő InterCity vonatokon is lehetséges a kerékpárok szállítása. A vonatok 10-es számú kocsijában 8-8 darab kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltása mellett.

DUNÁNTÚLI-DOMBSÁG:

Ha lankás dombvidékre, szelídebb lejtőkre vágyik, válassza utazásához a Budapestről Sárbogárdon át Dombóvárra közlekedő személyvonatot, melyen 6 db kerékpár szállítható a korszerű, alacsonypadlós, klimatizált motorvonat többcélú terében. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre van szükség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!