Már építik a kerékpárutat a Palicsi-tó körül

Még a turistaszezon előtt a helyükre kerülnek a pihenőpontok elemei.

A Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó Ecolacus elnevezésű projekt megvalósítását Németország kormánya a KfW bankon keresztül 6,5 millió euróval támogatja. A projekt több elemből tevődik össze, ami közül talán a legnagyobb horderejű, illetve a beruházás anyagi oldalát tekintve is a legnagyobb jelentőséggel bír a palicsi szennyvízhálózat bővítése, amivel megakadályozható az említett tavak további szennyezése. A projekt részeként a Palicsi-tó körül kerékpárút létesül. Ezen beruházás megvalósítása jelenleg is folyamatban van.

Eddig a tó nyugati oldalán, a vitorlásklubtól kezdődően egy 900 méteres szakasz épült ki, míg a tó keleti oldalán, vagyis a sétánynak a víkendtelep felőli végén a megfelelő időjárási körülmények beköszöntével nagyban zajlanak a munkálatok egy 1350 méteres szakasz kialakításán.

Az Ecolacus projekt megvalósítása 2017 végén kezdődött meg, és a kerékpárút kiépítése mellett sok más komponenst is magába foglal. A Palicsi- és a Ludasi-tó megtisztításának, környezetvédelmi szempontból történő előmozdításának egyik eleme, hogy 22 kilométer hosszan bővült a szennyvízhálózat, ezenkívül kiépítésre kerül egy átemelőállomás. Emellett kerékpárút-kiépítésére kerül sor a Palicsi-tó keleti oldalán valamivel több mint egy kilométer hosszan, ami március végéig el fog készülni. A tó nyugati oldalán nagyjából egy kilométer hosszan már elkészült és használatba is vették a kerékpárutat.

Fotó: Vajdasagma

A kerékpárút sokkal minőségibb mint a mellette lévő út, amit a gépjárművek használnak, és ennek következtében a kerékpárúton zajlik az autós forgalom is, ami biztonsági szempontból is megengedhetetlen, keresik a megoldást erre a problémára. A kerékpárút mellett családi házak vannak, tehát nem lehet lezárni az elejét, hiszen akkor a polgárok nem tudnák megközelíteni a saját házukat. Két megoldás lehetne célravezető. Egyrészt valamilyen fizikai akadályokat kellene elhelyezni, amelyek azonban nem gátolnák az ott élő polgárokat, hogy megközelítsék a házukat, ezen kívül pedig fel kell javítani az autóforgalomra előirányzott út minőségét. Bízom benne, hogy a közeljövőben erre a problémára is megoldást fogunk találni, nyilatkozta Pásztor Bálint a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

A Palicsi-tó két helyen lesz torony és egy helyen kilátó, a Ludasi-tó esetében pedig két helyen kilátó és egy helyen torony.

Ezek kialakítási munkálatai eddig azért csúsztak, mivel az időjárás nem volt megfelelő, de mire elkezdődik a turistaszezon, ezek a tornyok és kilátók is állni fognak, olvasható a tájékoztatás a Magyar Szó oldalán.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!