Biztonságos bringás közlekedés a téli utakon

Nem csak autóval, de kerékpárral is másképp kell közlekedni, ha változik az időjárás.

Sokan tartanak a hideg, havas időben való kerékpározástól. Az ember komfortérzetét erőteljesen befolyásolják a mínuszok. Ne feledjük, a kerékpár közlekedési eszköz. A műszaki állapot nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez. Néhány karbantartási tanács havas, jeges utakon való közlekedésre:

  • A hólé, a sár és a sós latyak kifejezetten ellenségei a fém (acél) alkatrészeknek, különösképpen a forgó alkatrészeknek. A láncváltós rendszerek szintén nehezen tolerálják az effajta körülményeket.
  • A másik, rendkívül nagy igénybevételnek kitett alkatrészcsoport a meghajtás (hajtómű, lánc, fogaskoszorú). Ilyenkor gyorsan kopnak a fogaskerekek.
  • Naponta tisztítani, olajozni, kenni kell a rendszert. Az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrész a fékbetét, mert a sáros hólé „fogyasztja” a fékbetéteket ezért puhább vagy kompozit betét javasolt. Havas, jeges úton megnő a féktávolság.
  • A rosszabb látási viszonyok miatt érdemes plusz fényforrást és fényvisszaverő ruházatot használni.
  • Acélsíneken, bazalt vagy márványburkolaton legyünk nagyon óvatosak, mert rendkívül csúszósak!
  • A sima gumikat cseréljük le durvább mintázatú köpenyre, komolyabb hó esetén szöges gumira.
  • Ónos esőben nem érdemes kerékpározni, akkor még gyalogolni sem biztonságos. Érdemes kicsit korábban elindulni a váratlan akadályok miatt.

Megjelentek már a kreatív téliesített kerékpárok, amelyekkel biztonságosan lehet tekerni a téli utakon.

Fotó Creativity

 

 

Ez a megoldás egy átalakító szett: egy speciális hátsó kereket és elöl egy sítalpat tartalmaz. A hátsó kerék viszont nagyon feltűnő, bepattintjuk az eredeti kerék helyére és már mehetünk is a mély hóban is.

Fotó Tokár Rita

Kisebb tavaink, holtágak, és már a Balaton is kezd befagyni, viszont kerékpárral továbbra is életveszélyes rámerészkedni. A CsodálatosBalaton.hu honlapon is gyönyörű fotókat láthatunk a téli, fagyos Balatonról.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!