Praktikus tanácsok a téli kerékpározáshoz

A kerékpár télen is a legszabadabb és legegészségesebb közlekedési eszköz, viszont sokkal több figyelmet igényel a havas, latyakos időszakban.

Decemberben már sok kerékpár téli álomra hajtotta a fejét, viszont összegyűjtöttünk néhány érvet és tanácsot, miért érdemes télen is tekerni. Nézzünk egy átlagos munkanapot: Indulás előtt a fagyos szélvédőről lekaparjuk a jeget a gépjárműről. Bár az autóban melegben ülhetünk, de a dugók nem könnyítik meg a gyors haladást. A parkolás jelenleg ingyenes, de szinte lehetetlen szabad helyet találunk egy-egy nagyvárosban. A tömegközlekedés során kis helyen több emberrel osztozunk az utazás örömén, de a megállóban várakozva azt érezhetjük, megállt az idő. A bringázás szabadsága elsöpri ezen bosszúságokat, mert több lehetőséggel rendelkeznek. A biciklisávban még nincs annyi bringás, hogy dugó alakuljon ki. Kerékpáron nem vagyunk időhöz kötve, viszont a biciklinket fel kell készíteni a téli közlekedésre.

Fotó © Bringazas.hu

A nagy mennyiségű csapadék vagy a latyak komoly károkat tehet a bicikli műszaki edzettségén. A gumik állapota nagyban befolyásolja a biztonságos közlekedésünket. A futóéllel ellátott, mély mintázatú külső gumik jobban elvezetik a csapadékot.

A fékbetétek sokkal intenzívebben kopnak az csapadékos idő hatására, ezért elengedhetetlen a gyakori ellenőrzés.

Ebben az időszakban nagyobb igénybevételnek van kitéve a lánc és a teljes hajtásrendszer. Otthonunkban is elvégezhetjük a gyors ápolást: a lánc és fogaskerekek áttörlése után vékony olajozás következzen. A fényvisszaverő és a lámpák továbbra is nélkülözhetetlen kellékei a bringának. Sárhányók nélkül az egész hátunkat beterítheti a latyak és a sár. A Magyar Kerékpárosklub is hasznos közlekedési tanácsokkal látja el a birngásokat:

  • Praktikus szempontból érdemes lehet egyszerű, sárvédővel, csomagtartóval felszerelt, egyenes háttal tekerhető városi biciklivel járni
  • A kanyarokat lassabban, ívesebben vedd be
  • Óvatosan és előrelátóan közlekedj: a féktávolság hosszabb lehet
  • Figyelj arra, hogy ne menj jégre és vastag hóba, mert eltétrítheti a kereked
  • Lassabban tekerj a szokásosnál, indulj korábban
  • Tarts nagyobb követési távolságot
  • Stabilan tartsd a kormányt

Fotó © Bringazas.hu

Elengedhetetlen a réteges ruházat. A túl sok és a túl kevés között az ideális az, amiben 5-10 perc után sem fázunk. Az egészségünk az első, ezért ezt szem előtt tartva válasszuk meg a megfelelő bringás öltözéket. Ízületeinkre külön kiegészítőket vehetünk fel, így melegben tarthatjuk térdünket, karunkat. Fülünk és arcunk takarása megakadályozhat egy felső légúti megbetegedést. A koronavírus miatt sokan otthonról dolgoznak, így különösen hasznos egy rövid átmozgató tekerés napközben. Nem utolsó sorban, mentálisan és fizikálisan is feltölti szervezetünket a friss levegő.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!