Kerékpárral a Balatonhoz Európa Kulturális Fővárosából

2023-ban a Veszprém-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa. Bringával jártam be a várost, és eltekertem a Balatonra is.

27 kilométeres, látványban és kultúrában bővelkedő kerékpártúra a Veszprém – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred útvonalon.

A veszprémi vasútállomásról a belvárosba tekerve hamar olyan érzés lett úrrá rajtam, mint régen az egyetemi kollégiumban, a szakdolgozat leadás előtti héten, amikor már nincs hova halogatni a dolgokat, mindenki éjt nappallá téve próbálja sorokba rendezni a az elmúlt évek munkáját. Ez kívülről gyakran az utolsó pillanatig őskáosznak tűnik, de aztán végül mindig minden összeáll. Gyakorlatilag nincs olyan utca a belvárosban, ahol ne folyna építkezés, felújítás, a teljes várnegyed le van zárva, építőmunkásoktól nyüzsög a város.

A Kulturális Főváros év hivatalosan január 21-én veszi kezdetét. Ekkor a város egy nagyszabású fényfestés projekt keretében felragyog majd, és számos zenei, előadóművészeti és gasztroprogram várja a látogatókat. Mindenképpen érdemes lesz majd a város felé tekerni, egész évben izgalmas programokkal találkozhatunk a teljes régióban. Veszprém számára nem lesz újdonság, hogy egy nyüzsgő, sok helyszínes fesztivállá alakul át, hiszen már több mint 20 éve itt rendezik meg évente a város védjegyévé vált Utcazene Fesztivált is, Magyarország egyik legizgalmasabb, leginkluzívabb zenei fesztiválját.

Végiggurultam a város főutcáján, a Kossuth Lajos utcán, majd a várkapu, a Hősök Kapuja felé vettem az irányt.

A harmincas években épült kapu és kiállítóhely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét mutatja be. A várfal körül kívülről bringázva tekertem el a Szent-Benedek hegyhez, ahova a vár északi oldalán egy keskeny lépcsőn másztam fel. A hegy a honfoglalás idejétől temetkezési helyül szolgált, és egy 17. századi kriptát is feltártak itt. Csodálatos kilátás nyílik innen a várra, a városra, a Bakonyra és a város jelképévé vált viaduktra, a Szent István völgyhídra is. Elidőztem itt egy darabig a tavaszias napsütésben, aztán útnak indultam a Balatonra.

A városból egy 2021-ben elkészült kerékpárútnak köszönhetően rendkívül egyszerű elbringázni a tóhoz.

Végig szuperül kijelölt, jó minőségű bicikliúton haladhatunk Felsőörsön át az alsóörsi kikötőig. A Balaton irányába tekerve sokszor úgy éreztem, mintha szuper erőm lenne, és nem is csak azért, mert egy szuper Lapierre e gravelen ültem, hanem azért, mert ebben az irányban az út szinte végig ereszkedik. Éppen ezért tele voltam még erővel, mikor a Somlyó hegyhez értem, így hát megmásztam a hegytetőn álló 17,5 méteres kilátót is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra, a hegy oldalában pedig egy hangulatos kis arborétum is található.

Érdemes még útba ejteni a felsőörsi Árpád-kori templomot is, ami a térségre jellemző vörös kőből épült a XIII. században. A tatárjárás után, román stílusban épült templom Árpád-kori jellege szinte semmit sem változott az évszázadok során.

Alsőörsön egészen a kikötőig tekerek, ahová a jó idő rengeteg horgászt és sétáló családot csalogatott ki. Gyönyörködöm egy kicsit a vízben, az aranyló nádas körül úszkáló hattyúkban és kacsákban, aztán a balatoni bringakörbe becsatlakozva Balatonfüred felé veszem az irányt. Csopakon keresztül érkezem Füredre, sétálok egyet a naplementében a Balaton főutcáján, a Tagore sétányon, aztán vonatra pattanok.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 27 km, szint: 130 méter, idő fotózással: 2 óra, nehézség: könnyű
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

 

 

A cikkben szereplő elektromos kerékpárt a tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyára biztosította. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!