Naplementés kerékpártúra a Tihanyi-félszigeten

Tihanynak van egy különleges varázsa, ami rabul ejti a turistákat.

Nincs megállás a Balatonon, évek óta vezető szerepet tölt be a vidéki turistacélpontok között. Még a hűvösebb időben is bőven akad bringás az utakon, mert a önmagában a látvány is feltölt. Tihany közlekedés szempontjából is egy fontos állomás, ugyanis a komppal rövidíteni vagy változatosabbá tudjuk tenni kerékpártúránkat.

A komptól a település központjáig egy 5-7 %-os emelkedővel kell megküzdenünk.

A főutcán tekerve érdemes nyitott szemmel tekerni, ugyanis lépten-nyomon látni a múlt és a jelen kincseit.

Az út bal oldaláról megpillantottuk a belső-tavat, ahogy a víztükrén megcsillantak a lemenő nap sugarai. A félsziget tava is egy vulkanikus kráterben keletkezett.

A főútról jobbra kanyarodunk a Battyhány utcára, hogy közelebbről magunkba szívjuk a szűk macskaköves utcák, a levendulaillat hangulatát.

2007-ben láttak neki felújítani ezt a területet és a kálvária hiányzó részeit elkezdték pótolni. IV. Károly király iránti tiszteletből kapta a nevet, amikor 2013-ban felszentelték.

Az echo-kőként nevezett kőoszlop a Visszhang-dombon áll. Ha felállunk rá és egy nagyot kiálltunk, akkor meghalljuk a visszaverődő hangot. Nyári, nyüzsgő, zsúfolt napon viszont nem sok esély van rá, hogy ebben a különleges hatásban legyen részünk.

Tovább gurulva a Tihanyi Bencés Apátság tövében gyönyörű panoráma tárul elénk. Láthatjuk a közeli Balatonfüred hajóit a kikötőben, a Siófok fényeit vagy a Káli Nagy Dezső tervei által, 1909-1911 között épült karcsú ívű mólót.

Szent Mária és Szent Ányos tiszteletére felszentelt templomot I. András király 1055-ben alapította. A legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlékünket a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik. Az apátság 1674-ben nyerte csak vissza eredeti rendeltetését, ám 9 évvel később az egész épület leégett egy tűzvész során. Sőt 1702-ben Habsburg parancsra felrobbantották és súlyos károkat szenvedett a templom. Az 1740-ben kinevezett Lécs Ágoston apát építtette ismét újjá a bencés kolostort és templomot, amelyek mai megjelenésüket 1754-ben érték el. Középület kategóriában 2015-ben építőipari nívódíjat kapott.

1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, hogy megújuljon Tihany, 700 millió forintból pedig az apátság végzi a felújításokat. A beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, valamint a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat pedig jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése a tervek szerint idén ősszel várható. A Csokonai ligetben alakítják ki a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket, az apátsági lépcsősor mellett az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.

Tihany Bittera Gyula által telepített őslevendulásnak köszönheti levendulaültetvényét az 1920-as évekből. Virágzása sok érdeklődőt vonz júniusban, amely 2018-ban az év gyógynövénye volt. A települést északra elhagyva még számos látnivaló várja a bringásokat a Balaton-felvidéken.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!