A Kerékpározás holland jövőképe

A Holland Királyság Nagykövetsége, az Aktív Magyarországért felelős Államtitkársággal és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal (AÖFK) együttműködésben magyarra fordította és megjelentette a Kerékpározás holland jövőképe című kiadványt.

A jövőkép tulajdonképpen egy kézikönyv, egy eszközrendszer a kerékpározás előnyeinek összefoglalására. A kiadvány bemutatja, hogy a kerékpározással hogyan lehetünk egészségesebbek, boldogabbak, hogyan csökkenthetjük környezetünk terhelését, és hogyan tehetjük városainkat élhetőbbé és biztonságosabbá.

Désirée Bonis, a Holland Királyság nagykövete kifejtette, hogy Hollandiában a 70-es években kezdődött egy forradalom, melynek eredményeként a városokat szisztematikus tervezéssel lépésről lépésre alakítják a kerékpározás számára vonzóvá és komfortossá. Ennek a tudatos folyamatnak az eredménye, hogy ma Hollandiában a kerékpár a mindennapi közlekedés legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, amit mi sem igazol jobban, minthogy a 17 millió lakosú országban 23 millió kerékpár van, vagyis az egy főre jutó kerékpárok száma 1,4 darab.

Nagykövet asszony elmondta, hogy a Holland Nagykövetség évek óta lelkes és elkötelezett híve a kerékpározás népszerűsítésének, melynek keretében az AÖFK és az Államtitkárság mellett folyamatos az együttműködés a Magyar Kerékpáros Klubbal és a Budapesti Közlekedési Központtal is. Desirée Bonis kiemelte, hogy bízik benne, hogy az immár magyar nyelven is elérhető kiadvány sok döntéshozóhoz eljut, és hozzájárul a magyarországi kerékpározási lehetőségek további fejlődéséhez.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években a kerékpározás lehetőségei töretlenül fejlődtek, azonban nagyon fontos a döntéshozók, városvezetők szemléletformálása. Az elmúlt egy évben több külföldi tanulmányutat – köztük kettőt Hollandiába is – szervezett az Aktív Magyarország, melynek célja a jó gyakorlatok, példák és módszerek megismertetése volt a döntéshozókkal. Az utak nagy sikert arattak, ezért várható, hogy a jövőben továbbiakra is sor kerül.

A „Kerékpározás holland jövőképe” kiadvány magyar nyelvű fordításával az is volt a cél, hogy újabb eszközöket, könnyen és jól érthető mintákat, példákat mutassanak a magyar településeknek. Annak érdekében, hogy a kiadvány üzenetei közvetlenül és gyorsan minél több döntéshozóhoz eljussanak, valamennyi megyei jogú város vezetőjének eljuttatják azokat.

Az államtitkár hozzátette, hogy célegyenesbe fordultak a magyar Nemzeti Kerékpáros Stratégia munkálatai is. A közigazgatási egyeztetésre bocsátandó dokumentum egy stratégiai szintű anyag, mely a magyar kerékpározás 2030-ig tartó irányvonalait hivatott rögzíteni. Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy a stratégiai gondolkodás oly mértékben szükséges, hogy hétfőn Magyarország is csatlakozott azon 10 európai országhoz, akik nyilatkozatban fordulnak az Európai Bizottsághoz, hogy az Európai Unió dolgozzon ki egy egységes, az unióra kiterjedő kerékpáros stratégiát.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!