A mátrai kerékpárosok megtisztították a Gyöngyös-Mátrafüred közötti bicikliutat

Takarítással kezdte az évet a Mátra Biker Sport Club maroknyi csapata, akik a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárútra seprűvel, gereblyével és lapáttal érkeztek.

Immár hagyomány, hogy az év első napján feltekernek a Mátra Biker Sport Club csapat tagjai a Kékestetőre. Útjuk a mátrafüredi kerékpárúton vezetett, amin visszafelé többen is megcsúsztak. A nemrég felújított és átadott, Gyöngyös és Mátrafüred közötti szakasz kivitelezésnél valami nem jól sikerült, esős időben ugyanis sokszor veszélyes arra közlekedni, sár és törmelék folyik rá. Többen is jelezték nekünk a problémát, mi pedig nem gondolkodtunk sokat, másnap már bringa helyett lapáttal, gereblyével és seprűvel érkeztünk a helyszínre, mesélte Jaros Péter a klub alelnök a Kékesonline oldalának.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A 10 fős csapat egy 300 méteres szakaszt tisztított meg az Izzós kereszteződésben, földet hánytak le az útról, sarat sepertek. Munkájuk közben szurkolótáboruk is akadt, az arra járó kirándulók és biciklizők tapssal és biztatással köszönték meg szorgoskodásukat. A klub életében nem ez volt az első ilyen akció, Péter azt mondja, régóta szednek már itt szemetet, vagy épp a gallyakat vágják le. Rendszeresen tesznek azért, hogy az arra kerékpározókat, futókat vagy épp kirándulókat biztonságos környezet fogadja. Látogatókból pedig akad bőven, egy tavasszal kihelyezett számláló szerint havonta közel 3 ezren közlekednek ezen a szakaszon.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Mátra Biker Sport Club nevéhez jóval több kezdeményezés köthető, társadalmi munkában jelöltek meg 144 kilométer kerékpárutat a Mátrában, rendszeresen támogatnak ép és fogyatékkal élő sportolókat, illetve mozgásra buzdítanak közösségi felületeiken.

Legutóbb a gyermekeket szólították meg egy rajzpályázattal, amely olyannyira népszerű volt, hogy még határainkon túlról is érkeztek rajzok a fiataloktól. „Céljaink között szerepel, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük az egészséges életmódot, a kerékpársportot, valamint a természet szeretetét. Ezeket ötvözve hirdettük meg 2020 őszén rajzpályázatunkat Tekerj a Mátrában! címmel. Több száz vidám, színes alkotást kaptunk a gyerekektől, melyek élményekről, a mozgás szeretetéről, közös családi programokról meséltek, mondja Péter a Kékesonline riporterének. A tavaly megrendezett Tekerj a zöldbe! rendezvényükön például közel ötszázan vettek részt.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A koronavírus-járvány miatt tömegeket megmozgató eseményeik egyelőre nincsenek, terveik azonban igen. Az imént említett rendezvényen kívül amatőr és profi bicajosoknak is szeretnének versenyeket szervezni, bővítenék a Mátrában a kijelölt kerékpárutat, de van egy nagy álmuk is. Azon munkálkodunk, hogy a Mátra kapujánál létrehozhassunk egy turisztikai központot, amely számos szolgáltatást kínálna a látogatóknak, mondta Jaros Péter a klub alelnöke.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!