Kerékpárral az őszies Mátrában

Többször szemeztünk már a Mátra kacskaringós útjainak meghódításával, így ideje volt az őszi Galyatető felé vezetővel megismerkedni.

Táv: kb 50 km

Nehézség: 5/4

Parád felől indultunk útnak, mert valamivel rövidebbnek tűnt ebből az irányból és a őszies időben már figyelni kell arra, hogy hamarabb sötétedik és hűvösebb is lehet, ahogy a nap eltűnik. Viszont kedvelt útvonal a Gyöngyösről induló kerékpárút, hiszen Mátrafüreden át vezet, ahol sok látnivalóval, programmal egészíthetjük ki a túránkat. Kényelmes tempót választottunk, mert több mint a fele táv emelkedésről szólt, így az energiánkkal spórolni akartunk.

Az ősz derekán tekertünk arra, alig látszottak még a bronz vagy az arany színek a fák levelein. Napról napra változik ez, mert a hűvösebb és csapadékosabb időjárás gondoskodik az erdő színezéséről. Ősszel az ág és a levél szára között parafaszerű membrán képződik, ami miatt nem jutnak el a levelekbe a tápanyagok. A napfény, a szárazság és a fagypont feletti hőmérséklet teszi egyre vörösesebbé, bordóbbá és végül barnává a száradó leveleket.

Az erdős hegyvidék szoros vonulata közül néha kikandikált a hívogató kékestetői torony, de másfelé vezetett utunk, így csak messziről csodálhattuk hazánk legmagasabb pontját.

Október utolsó napjaiban még alig érződött az őszi színek jelenléte, talán a vénasszonyok nyara sokáig időzött ezen a környéken. A 24-es útról elkanyarodtunk Pásztó felé, hogy a Mátra szívében tekerjünk. Néhol a fák közötti panorámás kilátás megállásra szólított.

Erre halad az Országos Kéktúra útvonala is, ami egyre népszerűbb napjainkban, sokan vállalkoznak a több mint 1100 kilométer teljesítésére. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is. Teljesítése sem időponthoz, sem időtartamhoz nincs kötve, és nincs nevezési díja sem, csupán az igazoló füzetért kell fizetni.

Sokan azért kedvelik ezt a szakaszt, mert a fák között megpillanthatjuk a Mátra hullámzó vonulatát vagy akár Galyatető, Mátraszentimre megbújó épületeit.

Régen Magyarország 2/3-át erdők borították, ma az erdősültség 20-21%-os, ebből a természetközeli erdő csupán 6-7%.

Még mielőtt Galyatetőre értünk, szerettük volna megnézni a Rudolf tanyát, amely az Év turistaháza szavazás egyik esélyese volt. Az út szélén tábla is jelezte, hol térjünk le a főútról, de a Garmin 1030 Plus is segítségünkre volt. Aszfaltozott út vezetett odáig, de autókkal érkezőket egy sorompó és egy figyelmeztető tábla állja útjukat, mert csak engedéllyel lehet behajtani.

Az elmúlt évben jelentős átalakításokon esett át, megszépülve, kibővülve az idén július 21-én adták át a Galyatető alatt található Rudolf-tanya kulcsosházat.

Rudolf-tanya eredetileg az 1860-as években épült, ami a Károlyi család tulajdonában lévő uradalom vadaskertjének egyik vadászházaként üzemelt. Az épület a grófi birodalom államosítása után az erdőgazdálkodó vagyonkezelésébe került, amely a századfordulóig még munkásszállóként működött. A tetőtér átépítésével összesen 14 személy befogadására alkalmas.

A napfényt ilyen magasságban még jobban élveztük és nehezünkre esett továbbindulni, de kénytelenek voltunk, mert korán nyugovóra tér a nap. Galyatető Magyarország 3. legmagasabb hegycsúcsa. A 964 méter magas Galya-tető déli oldalán alakult ki, melyről nevét is kapta a település. A Felső-Mátra hegyeiben szétszórtan elhelyezkedő lakotthelyből áll, ezek Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető.

Falloskúton található az egyik legnépszerűbb búcsújáróhely. 1947-ben megjelent a Szűzanya Hasznos községben egy hívőnek, azzal a kéréssel, hogy keressék meg a fallóskúti forrást. A kápolna az ország különböző településeinek adományaiból készült el 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. Már csak alig néhány kilométert tekertünk Pásztóra, a Mátra nyugati lábánál, a Zagyva-folyó és a Kövecses-patak által határolt dombháton fekvő településre. A népszerű Hollókőre vagy a másik búcsújáróhely Mátraverebély Szentkút felé is vezet kerékpáros útvonal, amint az időjárás engedi, meglátogatjuk ezeket a településeket is.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!