Akár 50 ezer forintos bírság járhat a hiányzó kerékpáros felszerelésekért

Szinte naponta hallani a hírekben, hogy kerékpárost gázoltak. A nyári hónapokban sajnos Fetter Erik is megtapasztalhatta, milyen az, mikor túl közel kerül hozzá egy jármű edzés közben.

Egyre többen használják a biciklit a tömegközlekedési eszközök helyett. A koronavírus egyik pozitív hatása, hogy biciklire cserélték a zsúfolt buszokat, villamosokat. Természetesen ehhez hozzájárult az is, hogy több településen, főleg a fővárosban kerékpársávokat alakítottak ki és bicikliutakkal bővült Magyarország. A kerékpáros üzletek forgalma is jócskán megnőtt az elmúlt hónapokban. Ha végre sikerült megvenni a hőn áhított bringát, akkor arra is figyeljünk, hogy a kötelező tartozékok a helyükre kerüljenek. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat a Magyar Kerékpárosklub és a Rendőrség weboldaláról, melyek ezek az eszközök.

Fotó bikeshock.hu

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek szerint a kerékpárt fel kell szerelni:

a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,

b) két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,

d) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

f) elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

g) legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.

h) Világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

i) A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.

Bár a sisak nem tartozik a kötelező felszerlésekhez, de erősen ajánlott minden kerékpáros közlekedésben, hiszen óvja testi épségünket. Ahogy a rendősrég országos közlekedésbiztonsági kapányában is olvasható: Látni és látszani!

A rendőrségi büntetések összege több mindentől függ, mint például lakott területen kívül haladt  vagy rosszabb esetben balesetet is okozott. A lápmák, a csengők és a többi felszerelés ára pár ezer forintból beszerezhető. Ne spóroljunk ezeken, mert saját és mások életébe kerülhet.

Fotó Autoszektor

Még a Tour de Hongrie szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott Eisenkrammer Károlytól, hogy a közlekedési balesetek statisztikái nem jók, először a fejekben kell rendet tenni. Mindegy, hogy autós, kamionos, buszos, aki az utakon közlekedik, tisztelni és vigyázni kell saját és mások épségére. Ez igaz a kerékpárosokra is, ugyanis nekünk is be kell tartani a szabályokat, legyen az a KRESZ vagy a kerékpáros tartozékok. Hamarosan a biciklisekre vonatkozó KRESZ szabályokat is összefoglaljuk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!