Hobbi kerékpározásból a dobogó felső fokára jutott a 12 éves Bognár Balázs

Október második hétvégéjén Bognár Balázs teljesítette a szezon elején kitűzött céljait, megszerezte az U13-as korcsoportban az amatőr országúti kerékpáros bajnoki címet.

A 21.századi kamaszok nagy többsége naphosszat a számítógép előtt ül vagy a haverokkal lóg a suli után. Bognár Balázs is olyan mint a többi fiatal, de több motivációval rendelkezik és felnőttekhez méltó odaadással teljesít a kerékpáros versenyeken. A hétvégén megszerezte a korcsoportjában a bajnoki címet, ezért felkerestük, hogy jutott el a hétvégi hobbi bringázásból a dobogó felső fokára.

Hogyan kezdődött a bringázás iránti rajongásod?

Apukám mindig nézte a nagy Grand Tour kerékpáros versenyeket. Abban az időben még pici voltam, hogy megértsem, mit jelent ennyire rajongani egy sport iránt. Édesapám is versenyzett amatőr szinten, így az ő biztatására kezdtem el foglalkozni a bringázással. Örülök, hogy ez a fajta rajongás rám is átragadt.

Fotó Bognár Zsolt

Mióta tekersz versenyszerűen?

3 éves korom óta tekerek két kerekű bringát, gyorsan megtanultam az alapokat. Viszont versenyezni 3 éve kezdtem el. Az első év tulajdonképpen egy próba volt, hogy teljesítek, reagálok versenyhelyzetben. A második évet már komoly célokkal kezdtem el. A megvalósítás viszont nem úgy sikerült, de egy AKESZ (Amatőr Kerékpáros Egyesületetek Szövetsége) 2. helyezésre elég volt.

Az idei évben teljesült a kitűzött célom, U13-as korcsoportban országúti amatőr bajnok lettem.

Fotó Bognár Zsolt

Milyen rendszeresen vannak az edzéseid? Vannak másfajta kiegészítő mozgások is?

Egy héten alatt kb 4-5 edzésem van, ez átszámítva kb heti 8-10 órát jelent. Természetesen az iskola az első, ezért az elfoglaltságoktól függően ez változhat. A csapattal is szoktam tekerni, amikor apukámmal elutazunk Nagykanizsára. Kiegészítő mozgásként eljárok úszni, saját testsúllyal erősítő gyakorlatokat végzek, gimnasztika és nyújtás is szokott lenni az edzéstervben. Ha télen száraz az idő, akkor mínusz 8-10 fokig kint tekerünk. Emellett rendszeresen járok Spinnracingre apukámhoz, aki oktató és kerékpáros edző is.

Zsiga Csaba kísérője volt egy szakaszon az Iron Bike 2020 teljesítménytúrán, 2020. július 13.

Ki segít neked a felkészülésben? 

Apukám nagyon sokat segít, azt is lehet mondani, hogy a mindenes, a szó jó értelmében. Mindenben mellettem áll és erején felül is azon van, hogy tanácsokat adjon technikai, erőnléti részben. A bringám szerelését is megoldja. A motivációban sincs hiány, a szavai mindig betalálnak, legyen az dicsérő vagy építő kritika. Édesanyám pedig mentálisan sokat segít.

Hogy értékeled az idei szezont?

Az idei szezon kicsit nehezen kezdődött, nem voltak túl jó helyezéseim, de megtaláltuk a problémát. Rájöttünk édesapámmal, hogy mentálisan nem voltam ott versenyen. Összeraktuk fejben a szétesett darabokat és ezután már csúcsformába kerültem, mi sem bizonyítja jobban, zsinórban 5 versenyt nyertem. Nagyon örülök, hogy úgy tudtam zárni ezt a szezont, ahogy azt elterveztük az elején.

Fotó Bognár Zsolt

Melyik volt a legnehezebb versenyed idén?

Számomra a Dobogókő hegyi időfutam 2. fordulója volt az, ami a legnehezebb egyben a legemlékezetesebb is volt. A verseny előtti héten egy közepes mértékű megfázással küzdöttem. Tartottam tőle, hogy nem gyógyulok meg a verseny napjáig. Sajnos ez be is következett, hiszen nem voltam 100%-ig egészséges, de így is a maximumot adtam ki magamból. Akkor a 2. helyre volt elég.

Hogy viszonyulnak a tanáraid a sikereidhez? Szoktál az osztálytársaiddal együtt bringázni?

Nálam az iskola és a sport között egy elég érdekes kapcsolat van. Ha olyan teljesítményt érek el, amit szívesen megosztok velük, akkor elmesélem az osztályfőnökömnek. Az iskola és az otthonom közötti távolság miatt ritkán találkozok az osztálytársaimmal iskolán kívül.

Hogy tudod összeegyeztetni a tanulást az edzésekkel, pihenéssel?

Nem egyszerű beosztani az időm. A szüleim más-más városban élnek, ezért sokat ingázom. Nyilván a tanulás az első és csak után jöhet a sport. A pihenés függ attól, mennyire intenzív az edzés. A pihenőnapokon van időm a barátokra, a játékokra, és a töltekezésre.

Milyen terveid vannak 2021-es szezonra?

Szeretném, ha a 2021-es év hasonlóan vagy még jobban sikerülne az U15-ös korcsoportban. Remélem jövő évre enyhül a vírus miatti helyzet, és az összes versenyt meg tudják rendezni. Indulok majd az utánpótlás Ob-n mezőny és az időfutam versenyen is, természetesen ott a helyem az AKESZ összes megmérettetésén. Az edzőm és a csapatvezető bedobna a mély vízbe, külföldi versenyekre is szeretnénk eljutni.

Fotó Bognár Zsolt

Van példaképed? 

Nincs 1 kifejezett példaképem, inkább több olyan személy van előttem, akiket mind más-más szempontból követendőnek tartok. Teljesítmény szempontjából Tadej Pogačar Pro Tour versenyzőre tekintek. Kedvelem Peter Sagan személyét, aki egy nagyon laza, vidám figura a kerékpársportban. Nem utolsó sorban az apukám is a példaképeim közé tartozik. A kitartása, az akaratossága miatt, mert ha a fejébe vesz egy célt, addig nem nyugszik, amíg azt el nem éri.

Ha már ennyi szó esett az édesapáról, akkor folytassuk vele a beszélgetést. Bognár Zsolt, aki korábban amatőr szinten versenyzett, majd versenybírói szerepet is vállalt. Jelenleg a fia edzője, de más utánpótláskorú gyerekkel is foglalkozik, hogy minél nagyobb sikereket érjenek el a kerékpározásban.

Hogy lehet motiválni a mai fiatalokat?

Ez jó kérdés, válaszolni nagyon nehéz rá. Jelenleg az okos készülékek az irányadók a fiataloknál. Nem vagyok ellenzője az új dolgoknak, de mindennek megvan az ideje. Fontos, hogy a fiatalok tudják, hogy mit szeretnének elérni. Ha sikerült megvalósítani, akkor legyen újabb cél előttük. Természetesen a motiváció is kell ehhez. Azt az elvet követem, hogy valamit valamiért. Ez nagyon jól bevált módszer nálunk.

Milyennek látod Balázs teljesítményét az idei szezonban?

Nehezen indultunk, mert csapatot váltottunk a kedvezőbb feltételek miatt. Nagyon sokat dolgoztunk és persze voltak hullámvölgyek, hiszen a gyerekem kamaszodik, de megoldottuk. Az eredmény magáért beszél! Megjegyzem, hogy nagyon elégedett vagyok a munkájával és az eredményével is. Úgy gondolom, hogy megértette, hogy miért nyúzom olyan keményen.

Fotó Bognár Zsolt

Hogy állítod össze az edzését?

Az edzések összetétele függ a verseny fajtájától, távjától és a helytől. Egy hegyi versenyre természetesen más módszerekkel dolgozunk, mint egy sík időfutamra készülve. Balázs korcsoportjukban csak rövid táv van. A feladatokat is ehhez mérten illesztem.

Balázs említette, hogy mindenben mellette állsz. Vannak azért még segítők, akik támogatják a fiad kerékpáros pályafutását?

Igen, természetesen vannak mellettünk olyan személyek, akik akár csak egy biztató szóval, jelenlétükkel vagy fizikailag is motiválják. Szeretném megköszönni elsősorban Jankovics Ferenc barátomnak Nagykanizsáról a motiválást, a baráti hozzáállást és technikai segítséget, és persze azt, hogy a csapatába fogadott minket. Szilágyi Árpi önzetlenül segít, minden versenyre autót biztosított nekünk. Illés Laci barátunk pedig a dekorációs munkákat végezte. Természetesen a barátok és az egész család mellette áll, hogy ne adja fel céljait és legyen elég ereje álmai megvalósításában.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!