Iron Bike 2020: jótékony célt szolgált Zsiga Csaba kerékpártúrája

2020. július 6-án indult el Zsiga Csaba Hévízről, hogy 1 hét alatt körbetekerje az országot a daganatos gyerekekért, közben pedig felfedezze hazánk legszebb turisztikai látnivalóit.

A bringazas.hu oldalon naponta többször beszámoltunk arról, milyen csodálatos helyen teker Csaba az elmúlt egy hétben, miközben folyamtosan hangoztatta a daganatos gyerekek megsegítését. Kevés egy hét nap arra, hogy Magyarország legszebb tájait felfedezzük, de igyekeztünk úgy összeállítani az útvonalat, hogy érintsünk minden olyan várost, látnivalót, kilátópontot, kastélyt, természeti csodát, ami hazánk legszebb tájain vezet végig. A kerékpáros túra főtámogatója a Magyar Turizmus Média és a Gelencsér Dentál volt.

7 szakaszra bontottuk Csaba útvonalát, melyek 260 és 320 kilométer közötti távolságokat tartalmaztak. Minden egyes nap akadtak segítői, kísérői, akik jelenlétükkel, biztató szavaikkal erősítették küldetésének végrehajtásában. A rajt a hévízi Festetics Fürdőház bejáratánál volt, ahol a média képviselői is megjelentek. Első út Sümegre vezetett, onnan pedig meg sem álltunk Zalaegerszeg határába, a Gébárti tóhoz. Az Őrség legszebb tájain bringázott Csaba, majd Ják és Szombathely következett. Az első este szakadó esőben érkeztünk Sopronba.

A második nap első állomása Fertőd volt, ahol a gyönyörű Esterházy-kastély kertjében tartottunk egy pihenőt. A Győrig tartó szakaszon a hátszél erősítette haladását, a város központjától folyamatosan érkeztek a bringás segítők. A Dunakanyarban a folyótól érkező hűsítő fuvallat enyhítette a meleg nyári időjárás okozta nehézséget. A napot Budapesten zártuk.

A szerdai napot a Bringaland üzletében indítottuk, ahonnan néhány bringás mutatta a fővárosból kivezető utat. Gödöllőn a Grassalkovich kastélynál érkezett a bringás váltás, így már hárman vágtak neki a Kékestető meghódításába. Ez a legnehezebb szakasz, mivel a közel 300 kilométer alatt több mint 3000 méteres szintemelkedéssel kellett megbirkózni. Sirok várát meglátogatva továbbgurult Egerbe, majd a napot egy miskolci rádiós interjúval zárta.

Csütörtökön a váraké volt a főszerep, mert a Diósgyőri várnál tett bejelentkezés után Szerencsen, Boldogkőváralján, Füzéren és Sárospatakon látogatta meg a múlt emlékeit. A zempléni árnyékos fák között haladó kerékpárúton sikerült defektet kapnia, ezért egy gyors szerelés után már folytattuk tovább az utat Tiszacsegére, ahol a Halászcsárdában finomat vacsoráztunk.

Kipihent ébredés után folytatódott tovább a kerékpáros túra az Alföld pusztáin. Először a Hortobágy jellegzetes kilenclyukú hídján bringázott keresztül Csaba, majd a debreceni pihenő után Gyulán várták a bringások, hogy együtt tekerjenek vele. A tűző, tikkasztó meleg sok energiát kivett belőle, de Szegeden a Soleil Apartmanban tökéletes pihenés és bőséges vacsora segített kárpótolni az elvesztett kalóriákat.

Szombat reggel már folytatta is tovább útját Szegedről, természetesen erre a napra is akadtak izgalmak és segítő bringások. Hajóson a pincefaluban tett látogatás után Baján ebédelt, de pár kilométer után megint defektet kapott Csabi. Mohácstól viszont nem volt megállás, nagyon erős tempót diktáltak a segítők a Villányi-hegységben. A szélirány néhol segítette, de Pécs előtt megnehezítette a bringázást. Az esti órákban a média képviselői és Dr. Ottoffi Gábor az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány, a Pécsi Gyermekklinika onkohematológia osztályának vezető főorvosa is köszöntötte Csabát.

Vasárnap reggelre a szél tovább hátráltatta a bringázást, Orfű után a Sió folyóban pihentette meg fáradt lábait. Innentől már a szíve és a megszokott terep vitte előre. A Balaton északi partján folyamatos látnivalók színesítették tekerését, mint például Balatonfüred Tagore-sétánya, Tihany, vagy akár a keszthelyi Festetics-kastély 42 hektáros parkja. A bringások itt sem feletkeztek meg róla, folyamatosan bukkantak elő a jó szándékú tekerők. Zalakarosra érve fantasztikus meglepetésben volt része, ugyanis barátai, ismerősei jöttek kerékpárral elé, hogy a nap utolsó kilométereit együtt tegyék meg, majd kedves fogadtatás várt rá a Zalakarosi Fürdő előtt.

A záró napon már csak egy levezető bringázás volt hátra otthonáig, Fonyódra. Természetesen itt sem maradt egyedül, az utolsó közel 50 kilométert a barátaival együtt tekerve tette meg. Fonyódra érve már ismerős arcok integettek neki, majd a település központjában ünnepélyes fogadtatásban volt része. Az interjúk és a fotózások után nem maradt más hátra, mint a jól megérdemelt pihenés. VIDEÓ IDE KATTINTVA

Egy hét alatt közel 300 településen tekert keresztül. A célja az volt, hogy hazánk legszebb tájait felfedezve minél több emberhez eljusson figyelemfelhívó küldetése, a daganatos gyerekek megsegítése.

Aki teheti bármilyen összegű támogatással segítseg az Eurakvilo alapítvány munkáját, hogy megtudják vásárolni a gyerekek gyógyulásához szükséges több mint 9 millió forint értékű ultrahangos készüléket.

Pénzügyi támogatásunkat eljuttathatjuk az alapítványhoz banki utalással (MKB 10300002-10531950-49020012), Paypalon keresztül (info@eurakvilo.com), ezen az adománygyűjtő oldalon át, valamint tőlük kapott postai sárga csekken is.

Hamarosan beszámolunk arról, hogy milyen összeget sikerült gyűjtenünk az alapítvány részére.

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!