Anyagi csődhöz is vezethet egy kerékpáros baleset

Sokan úgy tekintünk a bringára, mintha a család része lenne. Védjük ahogy csak lehet, hiszen csodálatos élményekkel gazdagítja életünket. Akkor miért ne lehetne felelősségteljesen törődni vele?

Az elmúlt 10 év alatt, Magyarországon jelentősen nőtt a lakosságon belül a saját kerékpárral rendelkezők aránya. Míg az előző évtized végén a magyarok kevesebb, mint fele, ma már több mint kétharmada birtokol kétkerekűt, és használja valamilyen gyakorisággal közlekedésre vagy túrázásra kéthetente legalább egy alkalommal. Ezzel egyidejűleg azonban a kerékpározást a közlekedési kultúra sajnos nem követi ilyen dinamikusan. A kerékpárosok halálozási kockázata hétszer nagyobb egy közúti balesetben, mint az autósoké, ami nem meglepő, hiszen ők a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői.

Bringások a kerékpárúton vagy kerékpársávban, autó az úton, ez talán a világ legegyszerűbb dolga lenne, ha ez minden esetben így is történne. A hétköznapokban azonban sok helyen nincs a kerékpárosok számára kijelölt út, és sokszor a keskeny, kopott festésű itthoni utak is problémát jelenthetnek. Az utóbbi időben láthatóan javul és bővül kerékpáros utak hálózata Magyarországon is, reméljük a tendencia folytatódni fog.

Itt a nyár, a járvány helyzet is csendesedni látszik, és a legtöbben vágyunk a szabadban való aktív sportolásra, de ritkán gondolunk arra: mi lesz, ha tekerés során baleset történik? A győri Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékének tanulmánya szerint a biciklivel balesetezők 86 százaléka beüti a fejét, aminek gyakran súlyos sérülés a vége. Nagyon sok esetben a bicikliseknek az elsőbbség nem megadásából származik balesete – ha a bicajos a vétkes érdemes meggondolni, miből fizetjük a keletkezett károkat? Vagy mit teszünk, ha meglovasítják a szeretett drótszamarunkat?

Érzelmileg kötődünk a kerékpárunkhoz, mert ahány bringás létezik, annyiféle lehetőségre használjuk: munkába, iskolába járunk vele, kikapcsolódást jelent, akár az aktív nyaralási pihenésünk eszköze. Dugóban rostokolni kimerítő, de kerékpárral pontosan tervezhető, kiszámítható a közlekedés. Aggódunk érte, ha hosszabb időre magára hagyjuk egy bizonytalan helyen. Pedig egy pizza áráért biztosíthatjuk szeretett bringánkat.

Mindenkinek érdemes lenne biztosítást kötnie, aki kerékpárral közlekedik. Itt arra gondolok, hogy ha netán munkába jársz bringával a városon keresztül, szinte folyamatosan veszélynek vagy kitéve. Személyes tapasztalat, mert ha tehetem én is kerékpárral járok, és nincs olyan nap, hogy ne kerülnék balesetveszélyes helyzetbe. Az autósok nem figyelnek ránk, és hiába tekersz óvatosan, bármikor megtörténhet a baj. Aki a szabadidejében teker erdőben, terepen az sem veszélytelen, így szintén ajánlatos a biztosítás.

A Posta Biztosító hello Bringás biztosítása segít lopás, rongálás és elemi kár esetén. Az applikáció gyors, kényelmes és hasznos, több mint ami első látásra tűnik.

Letöltöttük és teszteltük:

Az app leghasznosabb funkciója a kerékpárosoknak szánt biztosítások megkötése. Néhány kattintással máris baleset-, vagyon- és felelősségbiztosítással védjük magunkat és bringánkat. Egy óvatlan pillant is elég ahhoz, hogy egy autóval túlságosan közeli kapcsolatba kerüljünk. A baleset elkerülése érdekében lehet, hogy egy tükör látja kárát, akkor törhetjük a fejünket, miből finanszírozzuk az okozott károkat. Ebben segít a megkötött felelősségbiztosítás, ugyanis ha véletlenül tárgyi vagy személyi sérülést okozunk, akkor a kár összegétől és a megkötött csomagtól függően átvállalják az anyagi költségeket.

A kedvenc funkcióm a kilométergyűjtő, ha a Bringás appot össze szinkronizálod a  HealthKit vagy a Google Fit rendszerével, akkor a rendszerben rögzített, kerékpárral megtett távolságokat be tudod szinkronizálni az appba. Szinkronizálást követően megjelenik a gyűjtött kilométer, melyet az Elérhető kedvezmények menüpont alatt találjuk. Ha sikerült 70-100 kilométert tekerni, akkor ezeket beválthatjuk kezdeményekre. Például a hello Bringás biztosítás megkötéséhez van lehetőséged egy  15% – os kezdeményért tekerni. 90 kilométer után lehet felhasználni.

A bringa fotó funkció is rettentő hasznos. Ha lefotózod minden parkoláskor a biciklit, akkor segít megtalálni a hozzá vezető utat. Sőt ha Bringás vagyonbiztosítással is rendelkezünk, akkor egy káreset során nagyobb biztosítási szolgáltatásra számíthatunk. Ha esetleg elmulasztanánk a fotó készítését és ellopnák a biciklit, akkor 50% önrészt számít fel a biztosító.

Gyakorlott bringásokkal is megtörténhet a baj, érdemes felelősségteljesen gondolkodni a kerékpározásunkra. Bővebben a biztosításaikról itt tudsz tájékozódni: hello.hu/bringas

Megtalálod őket Facebook, Instagram és a Youtube csatornákon is számos hasznos infóval.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!