Hajdúszoboszlói kerékpártúra, a Tour de Hongrie egyik állomásán

Hajdúszoboszló a fürdőváros, ahová télen-nyáron érkeznek a kikapcsolódni vágyók, de bringásoknak is tartogat kiváló útvonalakat.

Akik a városba érkeznek, hogy a gyógyvízben töltekezzenek, azoknak is érdemes bringával tölteni az egyik napot, hiszen Hajdúszoboszló és annak környéke tartogat felfedezésre váró értékeket. Debrecentől kb 30 kilométerre fekszik, így akár a megyeszékhelyről is áttekerhetünk, hogy összekössük a bringázást egy kellemes fürdőzéssel.

A városban több helyen is találkoztunk kerékpárúttal, táblákkal, amelyek nagy segítségünkre voltak a település felfedezésben. Azt tapasztaltuk, hogy sokan bringával közlekednek, mert az alföldi sík területet kihasználva könnyen elérhető minden főbb pont. Itt található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. 1925-ben termálvizet találtak itt, amelyet gyógyhatásának köszönhetően gyógyvízzé minősítettek. Folyamatos fejlesztések eredményeként modern gyógyászati, wellness és szórakoztató szolgáltatásokat biztosít.

Jelenleg a kültéri élményelemek pihennek, a korona vírus elmúltával felújítva várják vendégeiket. A fürdő körül hangulatos a kerékpárút. A város szélén már csak a repülőtér látható, ahol a második világháború idején vitorlázórepülő és motoros repülő oktatás folyt. Innen visszakanyarodtunk a központ felé vezető kerékpárútra. Több étterem, szállás felkészülten várja az ide látogató turistákat.

A csónakázó tó mellett haladtunk el, ahonnan látható a jellegzetes hajó, ami a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum egyik jelképe. Folyamatosan felújítják a tó környékén, mire elérkezik a szezon, megfelelő körülmények között várják a pihenni vágyókat.

A tavaszi kellemes napsütésben is szívesen sétálgatnak, bringáznak a főbejárat környékén. Nyári időszakban már nagyobb élet van itt, rendszeresen szerveznek gasztronómiai fesztiválokat, könnyűzenei koncerteket, programokat, hogy az idelátogatók valóban élvezetes napokat töltsenek el a városban.

Tovább gurulva megpillantottuk a Harangházat, Hajdúszoboszló legfiatalabb építészeti alkotását, mely a városnak adományozott Oborzil harang-hagyaték bemutatására szolgáló épület. A kör alakú nyitott építményben 50 darab harang található. A Harangház négy darab pillére a négy évszak, a négy égtáj és a harangrendszer kezdőpontjait is jelöli.

A harangok egyedi alkotások, melynek mintáit a XI-XII. századi kőfaragvány, ötvösmunka, ékköves berakás mintáiból nyerték. A harangok szimbólumai szorosan köthetőek az államalapítás korához, mert egy-egy latin nyelvű mondat olvasható Szent István törvényeiből.

Szent István Parkban található a gyógy- és termálvíz megtalálójának, Pávai-Vajna Ferenc szobra. Főszezonban a park tele van éltettel, addig viszont a csendes, a kellemes pihenésé a főszerep.

Ha még az időnk és a kedvünk engedi, akkor érdemes egy kitérőt tenni Nagyhegyes felé is, mert egy nagyon jól kiépített, több mint 10 kilométer hosszú kerékpárúton élvezhetjük az alföldi táj szépségét.

Innen már nincs olyan messze Hortobágy, így az UNESCO Világörökség részén kerékpározhatunk, amelyet egy korábbi beszámolónkban már bemutattuk.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!