Kazincbarcika, a kerékpárosbarát település

A több mint 26 ezer fős Kazincbarcika a Sajó völgyében fekszik, Miskolctól kevesebb mint 30 kilométerre.

Kazincbarcika nevéből következtethetünk rá, hogy több település egyesítéséből jött létre a színes város. Méghozzá Sajókazinc bányászfaluból és az 1920-as évek óta erőműnek otthont adó Barcikából olvasztották össze. Az ipar döntő mértékben meghatározta a város jellegét. Borsodi Vegyi Kombinát helyét a BorsodChem Rt. vette át, amelynek több mint 2500 dolgozóval a környék egyik legnagyobb gyára lett.

Jelenleg a gyár bejáratáig kerékpárúton is eljuthatunk, így a városban lakó dolgozók könnyedén meg tudják oldani a közlekedést. Lépten-nyomon elválasztott kerékpárúton bringáztunk, a város minden főbb pontja bringával is elérhető. A gyalogosoktól és az autósoktól is különálló sáv nagy segítséget nyújt a közlekedésben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség „Kerékpárosbarát” pályázatán Kazincbarcika lett az egyik díjazott település. 

Azzal érdemelte ki a város, hogy a jelenleg meglévő kerékpárút-hálózat és az ahhoz kapcsolódó létesítmények, valamint a jövőbeni kerékpárosközlekedés-fejlesztési tervek projektjei sikeresen zárultak.

Svájci Hozzájárulási Program támogatásával 2013-tól rendezték meg a nyári időszakban a KolorCity Fesztivált. Az eseménysorozaton képzőművészeti eseményekkel, koncertekkel, valamint tánc- és színházi programokkal várták a kikapcsolódásra vágyókat. Ennek keretében 2013-tól 2016 nyaráig 30 kazincbarcikai lakó- és középület egy-egy homlokzata újult meg modern nagyméretű műalkotásokkal, majd 2019-re még nyolccal bővül. Akár ez is egy jó családi kerékpáros program lehet, felkeresni a város épületein ezeket az alkotásokat.

Néhányat meg is találtunk a kerékpárúton haladva, amikor a Csónakázó-tó felé tekertünk. Az egyik legrégebbi alkotás a Színes szomszédok a Mátyás király útján.

A Csónakázó-tóhoz hamar oda is értünk és csendes őszies víztükör fogadott minket. Csak néhány horgász üldögélt a parton. Kazincbarcika Város Önkormányzata 2020 áprilisában pályázatot nyújtott be az Országos Bringapark Programra, mellyel a természetközeli kerékpározást kedvelők igényeit szeretnék kielégíteni. A pályázat részeként egy single trail – egynyomvonalú – pálya kialakítását tervezik a környékbeli dombokon és a csatlakozó utakon.

A Széchenyi 2020 program részeként elnyert komplex program keretén belül a barcikaiak kedvelt pihenőhelyén egy mini kalandpark épülhetett, és teljesen megújult a horgásztó infrastruktúrája is. A vízparthoz kapcsolódva létrehoztak egy telefonos alkalmazást, amely segítségével felfedezhető a digitális tanösvény élővilága: akár a növényekről, ott élő állatokról vagy a telepített halakról szeretnénk több információt megtudni.

Ebben az évben is ellátogatott a Tour de Hongire mezőnye a városba. Két magyar versenyzőnek sikerült meglógni, Pelikán Jánosnak és Rózsa Balázsnak. 40 kilométerrel a végső befutóig a négyes szökevény felváltva nyerték a hegyi és a gyorsasági hajrákat. Az utolsó kanyarban történt bukás megtépázta a mezőnyt, amely a sárga trikós Kaden Groves-t is érintette, de mivel ez az utolsó három kilométeren belül történt, a győztessel azonos időt kapott. 1953 óta nem volt ilyen triplázásra példa, harmadszor is Jakub Mareczko nyerte ezt a szakaszt.

Fotó Vanik Zoltán

Fotó Pertorini Marió

Fotó: Halmágyi Zsolt

Kazincbarcika gazdag kerékpárutakban, ezért jó családi bringás program lehet, felkeresni a házfalak színes alkotásait vagy ellátogatni a Csónakázó-tóhoz kikapcsolódni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!