Kerékpárral a Börzsöny szívében

A Börzsöny mintegy 600 km² területével az Északi-középhegység legnyugatibb tagja, északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja.

A Börzsöny szépséges kilátópontjai, turistaházai több irányból megközelíthető. Verőce környékéről induló erdei útvonalakon is bejárható bringával. Sőt Kismarosról erdei vasút kapaszkodik fel a Királyrétre. Akik a táj szépségén túl többet is szeretnének megtudni a hegységről, akkor érdemes Szobra ellátogatni a Börzsöny Múzeumba, ahol további érdekességekkel mélyíthetjük el kíváncsiságunkat a régészet, a néprajz és a természettudomány terén. Folyamatosan bővítik a gyűjteményt, már több mint 24 ezer tárggyal teszik látványossá a múzeumot. A kilátópontokra ellátogatva az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyar látványa tárul elénk és tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatjuk. A Duna partján fekvő Verőce jó kiindulópont a bringásoknak, ha a Börzsönyt személyesen is szeretnénk megismerni.

Fotó: Zsenits Gyula

Szokolyát alig 15 perc kényelmes bringázással érhetjük el. Szláv eredetű neve a szokol szóból származtatják, jelentése sólyom. Feltehetően az Árpád-korban a király solymászai éltek itt, erre vezethető vissza jelentése. A tatárjárás idején a település lakói rejtekhelyül itt pincéket vájtak, ezekből több még ma is megtalálható, közülük némelyik igen terjedelmes. Miután elhagyjuk a települést, lehetőségünk van Deszkametsző-völgybe fordulva, egy jó minőségű aszfaltúton Kóspallagra tekerni. Akik az emelkedőket, az erdő varázslatos hangulatára vágynak, azoknak érdemes a Nagy Hideg-hegy felé venni az irányt, mert ámulatba ejtő panoráma, tiszta források, friss levegővel várja a kirándulókat. Pont útba esik Királyrét, amely a Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében található.

Fotó: Zsenits Gyula

Királyréten éves szinten félmillió látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető.

2020. október 8-án átadták Szokolya határában a Várhegy kilátót, amely faszerkezetű, háromszög alapú, csonka gúla formája van és magassága több mint húsz méter. 50 köbméter fából, lucfenyőből és tölgyből épült, a tetején egy meteorológiai állomás is helyet kapott. A háromszintes kilátó első két emeletén kis padokon pihenhet meg a látogató, a harmadik szinten pedig körpanoráma tárul elénk.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Csodálatos Magyarország

A Börzsönyről kevesen tudják, hogy Magyarország 3. legmagasabb hegysége. Legmagasabb csúcsa a Csóványos 938 méterével. Ha felfelé haladunk, akkor a téli időszakban a köd, hó is huzamosabb ideig is megmarad a fák közötti. A Magas-Tax 738 méteres csúcsa kirándulóktól elzárt, csak keletről megkerülve Királyrétről járható.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

A hegy oldalában húzódó Inóci kőfejtőt az 1920-as évektől egészen 1941-ig működött és először siklón, majd kötélpályán szállították az fejtést a királyréti kisvasúthoz.

Fotó: Zsenits Gyula

A területen több kulcsos- illetve turistaház is található. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezek elmaradottak. Pedig csak a körülményekhez és a tájhoz igazodva illeszkednek a környezetbe. Nincs is jobb érzés, amikor hosszú tekerés után egy forró leves vagy nyáron egy hideg ital segít visszanyerni elvesztett energiánkat.

Fotó: Zsenits Gyula

Az ország egyik legmagasabb fekvésű, kőből épült menedékháza Nagy Hideg-hegyi turistaház, amely egész évben nyitva tart, de a koronavírus korlátozásai miatt csak bizonyos időkben áll az oda látogatók rendelkezésére. A ház építése a Turisták Inóci Társasághoz kapcsolódik és 1940-re került csak olyan állapotba, hogy már turistákat is tudott fogadni.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

A Nagy Hideg-hegyen sípálya is található. Az 580 és 850 méteres magasság között fekvő nagy-hideg-hegyi síterep 4 sílifttel működik, összesen 4,2 kilométernyi pályával várja a sportolni vágyókat, természetesen a téli időjárásnak megfelelően.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

Visszafelé tartó úton még érdemes töltekezni a látvánnyal, amit a Börzsöny minden rezdülése áraszt. A téli zimankós időjárás ellenére is meghozza a kedvet egy hétvégi kerékpáros túrához.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!