Kerékpártúra a Bükk kapujának nevezett Noszvajra

Egertől alig 10 kilométerre egy csodálatos környezetben fekszik Noszvaj és Síkfőkút.

Noszvajról mostanában egyre több szó esik, ezért úgy gondoltuk, felkeressük bringáinkkal ezt a Bükk kapujának nevezett csodát. A 667 méter magas Várhegy lábánál elterülő község múltja egészen az őskorra nyúlik vissza. Őskori leleteket is találtak, ami az emberi letelepedés korai nyomait bizonyítja. IV.Béla idején püspöki falu címmel büszkélkedhetett, az egri püspökség birtoka volt. Az egri vár 1552-es ostroma előtt a törökök megtépázták a települést, ugyanis feldúlták és felégették. A későbbi években egy gazdag török borkereskedő fia a szultáni kincstártól megvette Noszvajt, megkeresztelkedett és felvette a Noszvaji Ferenc nevet. Bogács felől érkeztünk, és a dombok között felbukkanó település igazán kíváncsivá tett minket.

A Kánya-patak mellettünk kanyargott, miközben szebbnél szebb rendezett ház között élvezhettük a tekerést.

Noszvaj egyik látványossága a De la Motte-kastély, amely 15 hektáros területen helyezkedik el. A források szerint az 1774-1778 között építette a Szepessy család, de néhány évvel később anyagi okok miatt kénytelenek voltak eladni Vécsey Anna bárónőnek. A francia származású Antoine De la Motte felesége volt, így a kastély neve is erre utal. Belül hűen tükrözi a hazai későbarokk építészet jegyeit és eredeti állapotban szinte érintetlenül látható. Érdekesség, hogy Noszvajon a fényűzés és a pompa mellett a falu szegény barlanglakásai éles kontrasztot mutatnak. A legtöbb a 19.századból származik. Volt olyan időszak, amikor a lakosság közel egyharmada a vulkanikus eredetű felszíni riolittufába vájt barlanglakásokban élt. Húsz évvel ezelőtt a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület alapos takarítással visszaállították kinézetüket. Síkfőkútról már sokat hallottunk, ezért a táblákat követve elkanyarodtunk Noszvaj északi részére.

Aszfalton és egy erdei sétányon könnyen megközelíthető Síkfőkút turistákat vonzó tavai. A Kánya-patak völgyében mesterségesen alakították ki a tavak környékét, hogy még több turistát csalogasson ide.

A fák között hangulatos apartmanok, elegáns faházak várják a pihenni vágyókat, ugyanis ez az ország egyik legtisztább levegőjű területe.

Az egri turistaegyesület kezdeményezésére 1930-as években alakultak ki Síkfőkút környezete. A  8 forrást területét rendbe hozták, turistaházat építettek, hogy teljes legyen a turisztikai- és pihenést szolgáló körülmény.

A Szent Imre forrás egy évszázados kocsányos tölgyfa alatt fakad. Több tanösvény is indul erről a pontról, mint például a másfél kilométeres babakocsis-kör, a 3,6 kilométeres Katalin-kör, valamint Várréti-kör négy és kilométer hosszúságú útvonal.

A gyalogos túrázók a turistaház mellett hagyhatják a kocsijukat, vagy akár a bringákat és az őszi Bükk látványában élvezhetik a friss levegő varázsát.

A tavak körül is hangulatos egy sétát tenni: a felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre alkalmas, az alsó tó horgászásra hívja vendégeit.

Noszvaj határától alig 10 kilométerre található Eger. Egy dimbes-dombos út köti össze a két települést, miközben a szőlőbirtokok változatos képe teszi még színesebbé a tájat. Kerékpártúránkat Eger felé folytattuk, amelyről hamarosan beszámolunk.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!