Kerékpártúra Győr belvárosából a Pannonhalmi Apátsághoz

A Győr-Pannonhalma kerékpárút a millenniumra épített győri városházától az államalapítással egyidős apátságig, az ország első ezer évének történelmét köti össze húsz kilométeren.

A kerékpáros útvonal Győr belterületén a Szent Imre út és a Szauter Ferenc utca csomópontjából indul és Pannonhalmán a Szabadság térnél, a Bencés Apátság lábánál ér véget. Múlt héten még ropogósra fagytam a bringán, a napokban meg egy szál pulóverben, kesztyű nélkül tekerhetek. A távolban csillog a nap a jellegzetes kupolán, intek minden szembe biciklizőnek. Szinte forgalmasabb ma a bringaút, mint a párhuzamosan futó főút. Érthető.

A győri városházától indultam. Ha kilép az ember a vasútállomásról, rögtön ott találja magát ennek a hatalmas neobarokk épületnek a lábánál, és rögtön feltűnik a hasonló stílusú épületektől kissé szokatlan hatalmas középső torony. Ez a várostorony, ami a 18-19. századi győri városkép egy jellegzetes -később lebontott- épületét, a Tűztornyot idézi, amit Hübner Jenő építész a korábbi városi szimbólumnak tisztelegve tervezett bele az épületbe. Mielőtt nekivágtam volna a pannonhalmi útnak, gurultam egy kört a városban. A városházától átverekedtem magam a már említett árusokon, a tömeges lángosozáson és a forralt bor gőzön a város főterére, a Széchenyi térre.

Olyan volt a hangulat, mintha húsvétra készülnénk. Csak a „mókás” maszkokat, papírtrombitákat, és színes parókákat kínáló árusok sora emlékeztetett arra, hogy az év melyik szakában is vagyunk. Minden évben meglepnek ezek az árusok. Hiába jelennek meg rendre az év utolsó hetében a karácsonyi vásárosok helyén, valahogy mindig arra számítok, hogy a hozzájuk kapcsolódó gyermekkori izgatottságommal együtt ők is rég eltűntek már. De nem. Itt vannak, és árulják a konfettit.

A sétálóövezetté alakított barokk téren nyüzsögnek az emberek, tele vannak a  kávézók, éttermek. A számos izgalmas épülettel övezett tér azonban nem volt mindig ilyen vidám hely, a török időkben földalatti börtön, később kivégzőhely is volt itt, és 1710-ben itt tartották a város utolsó boszorkányégetését is. Innen a Jedlik Ányos utcán legurulok a Mosoni-Duna partjára, a Kossuth hídhoz, ami rögtön a Rába torkolat után ível át a folyón. Innen visszafordulva hamarosan rácsatlakozom a kerékpárútra, ami egy rövid városi kanyargás után a Szent Imre úttal párhuzamosan, Kismegyer felé vezet.

A tökéletes állapotú bringaút a vasúti sínek mentén hagyja el a várost, és egészen Nyúlig halad velük párhuzamosan.

A város határában, a napóleoni háborúk egyetlen, Magyarország területén lezajlott ütközetében harcoló osztrák-magyar seregeknek emléket állító obeliszk mellett találjuk az első kerékpáros pihenőhelyet, amiből az útvonalon összesen hármat építettek ki. Ha itt még nem fáradtunk volna el túlságosan, szuper megálló lehet még a legcukibb nevű falu, Nyúl temploma, ami mellett padot, és boltot is találunk.

Écsnél a kerékpárút elhagyja a főutat és gyönyörű fákkal szegélyezett tükörbetonon halad az innen már jól kivehető cél felé. Az apátság méltóságteljesen őrködik a Kisalföld síkja fölött. A falu határában a kerékpárút mellett bal kéz felől néhány helyi srác támaszkodik pár montinak tejles arcos sisakokban. Ez a 2022 májusában átadott „pumpapálya,” ami tökéletes megálló egy kis bringás szórakozásra, és arra, hogy egy kicsit megtörjük az eddigi hosszú síkok monotóniáját. Én is mentem néhány kört, és annak ellenére, hogy a gravel bringám nem éppen erre való, jó móka volt.

Hamarosan emelkedni kezd az út. Ha valaki rá szeretne pihenni az apátsághoz felvezető meredek mászásra, a város határában még megállhat a bringás pihenőben. Innen azonban már nincs menekvés, az világörökségi látvány megkéri az árát. Izzasztó emelkedőt kell leküzdenünk a bencések kapujáig. Felérve azonban nem marad el a jutalom.

Hirtelen azt sem tudom merre induljak. Gurulok egy kört a történelmi falak körül, néhány bencés diák focizik az ikonikus harangtorony alatt, távolban a Bakony domborulatai. Az első bencéseket még Géza fejedelem telepítette a területre, és István király erősítette meg a monostor jogait, az apátság története tehát egyidős az országéval. Napokat tudnék eltölteni ezek között a falak között, az apátsági könyvtár még gyerekként annyira elvarázsolt, hogy bármikor elő tudom hívni a freskós, kupolás terem emlékét.

Felmászom a Milleniumi emlékműhöz, és tovább, a Boldogasszony kápolnához vezető ösvényen. Végül a Boldog Mór-kilátónál támasztom le a bringát, amit ma sajnos nem tudok megmászni, mert felújítási munkák folynak rajta. A kilátó mellett található lombkorona tanösvény lélegzetelállító kilátása azonban kárpótol mindenért.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 21 km (42 km oda-vissza), szint: 170 méter, idő fotózással: 2,5 óra, nehézség: könnyű
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

 

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!