VulkánSág kerékpártúra – Kráterből kráterbe a vasi dombok között

Hogy mi köt össze egy ötmillió éves tűzhányót, a torziós ingát, IV. Bélát és egy hollywoodi produkciót? A válaszért elgurultam a vasi „hegyekbe”.

Az útvonal Kemenesalja gyönyörűséges falvain át, vulkáni tanúhegyek mellett vezet. A teljes táblázott útvonal 106 km, amely két önálló etapra is szétbontható. A celldömölki vasútállomásról indulva a Kis-Somlyó hegy felé vezető szakasz kb. 50 km, a pályaudvarra visszaérve az Ostffyasszonyfa irányában elinduló etap kb. 56 km.

Nem messze nőttem fel. Emlékszem, gyerekként a lábuknál állva hatalmas hegyeknek tűntek ezek a magaslatok, aminek a megmászására ma vállalkoztam. Kicsit féltem is, hogy nehogy kitörjenek úgy mint a filmekben, amíg mi éppen arra túrázunk a szüleimmel. Mondták, hogy nem kell félni, mert nagyon régen törtek már ki utoljára, de ötévesen az idő még kissé felfoghatatlan, a „nagyon rég” még nem sokat jelent. És bár az, hogy itt Celldömölk mellett ötmillió éve bármi történt, az még mindig teljesen felfoghatatlan számomra, azt már tudom, hogy félelmeim alaptalanok voltak.

Reggel a sugárzó kék ég láttán egy pillanatra azt hittem hogy még benne ragadtam valami nyári álomban. De nem. Az elmúlt hetek ködös szürkéjét egy napra csodás napsütés váltotta. Hiába éreztem még a lábamban tegnapi Bakonyi dombokat, tudtam, hogy olyan nincs, hogy ma nem bringázom.

Vonattal érkeztem Celldömölkre. Tettem egy kört a kedves kis városkában, elgurultam a Plébánia Templomhoz. Tornyai körül egy madárraj rendezett őrült fogócskát. Innen indul a VulkánSág biciklitúra, aminek tökéletes kezdő, vagy végpontja lehet a 2013-ban nyitott Kemenes Vulkánpark, egy interaktív kiállítás, ami a vulkánok izgalmas világába vezeti el a látogatókat.

A túra összesen 106 kilométeres, de mivel a város kétszer is érinti, kényelmesen két körre bontható. Ma én is csak a félútra, a déli szakaszra vállalkoztam.

A Kis-Somlyó felé indulva, még a város szélén egy XII. századi bencés romtemplom mellett gurulunk el, ahol annak ellenére is érdemes megállni pár percre, hogy egy nem túl barátságos kerítés veszi körül, és jelenleg nem látogatható.

Innen rám kacsint a Ság-hegy, visszaintek, mondom neki, hogy megyek hamarosan, csak előbb meglátogatom a kistestvérét. Megérkezem Mesteribe, a hegy lábánál fekvő kis üdülőfaluba, amit a legtöbben a fürdő miatt keresnek fel. Sokat jártam ide gyerekként, a hangulat még a régi, bár a fürdő maga sokat fejlődött. Osztrák és magyar rendszámú autók sorakoznak itt a parkolóban most is, a termálvíz minden évszakban jól esik. Apró kis nyaralók szépen rendezett sora között bújik meg az Árpád-kori Szent-Mihály templom, előtte egy hagyományos haranglábbal.

Mesteriből végig síkon, Kemeneskápolna, Köcsk és Egyházashetye kedves kis falvain át érkezem a Kis-Somlyó lábához.

Itt is elmosolyodom a gyerekkori önmagamon, innen csak egy kis huplinak tűnik a „hegy”, felfelé tekerve azonban -talán bosszúból- egészen megizzaszt a mászás. Szőlőskertek, kis hétvégi kunyhók között kanyarog az út felfelé, követem a táblákat a Királykő felé. A tetőre érve egy kis fennsík fogad, közepén egy nagy sziklával. A monda úgy tartja, hogy IV. Béla király és kísérői a tatárok elől menekülve itt pihentek meg egy éjszakára, sőt egy másik legenda szerint egy korábban itt álló kolostorban Mátyás király is vendégeskedett. Elsőre talán furcsának tűnik, hogy két királyunk is érdemesnek tartotta ezt a semmi közepi sziklát a látogatására, de a kilátást megpillantva már nem is olyan furcsa. A távolban felsejlik a Somló, a Sümegi vár és még a Balaton-felvidék tanúhegyei is látszanak. Ráadásul tavasszal itt mindenhol a világ legjobb nevű virágai, kökörcsinek nőnek.

Innen egy pillanatra majdnem elcsábultam, hogy Káld és a Farkas-erdő felé induljak, ami szuper bringás terep, de tartottam magam a tervhez, meg hát a Ság-hegynek is megígértem korábban, hogy megyek. Mindenesetre ha valaki errefelé bringázva kedvet kap egy jó kis erdei kitérőhöz, érdemes a Farkas-erdő felé tekerni.

Boba, Nemeskocs érintésével az izsákfai kis erdőn át gurultam vissza a Ság-hegy lábához, ezúttal a másik oldalról. Nyaralókkal, kis lakóházakkal, kertecskékkel övezett, zeg-zugos utcák kanyarognak a hegyre meredeken.

Vissza-visszanézve már innen is csodás a kilátás, pedig még a félúton sem vagyok. Eltekerek a Ság-hegy múzeum mellett, fel a látogatóközponthoz. Innen elfogy a betonút, és egy meredek emelkedő után egyszer csak ott vagyok. Mintha egy másik bolygón landoltam volna. Valahogy egy kis kanyon aljára kerültem, körülöttem vulkanikus sziklafalak. Az emberek létezésére csak pár, a sziklákra kígyózó gyalogösvény emlékeztet, rajtam kívül nincs itt senki más.

Aztán beérek a kráterbe, és bár nem először vagyok itt, leesik az állam. Olyan drámai látvány ez, amit nem lehet megszokni, akárhányszor térek vissza, mindig ugyanennyire hatásos.

Tekerek, ahol lehet, viszem a bringát vállon, ahol nem. Felfedezek, bolyongok, még mindig egyedül vagyok az egész hegyen. Ezt kihasználom, játszom a visszhanggal, hangosakat kiáltok, tapsolok, hitetlenkedem. Itt forgatták az Eragon című filmet, amihez a kráterben egy egész falut felépítettek. Ez még évekig itt maradt, amit a látogatók és a helyiek elég vegyesen fogadtak, végül pár éve elbontották. Valahol olvasom, hogy Eötvös Loránd itt tesztelte a torziós ingát, és arra gondolok, hogy hogy férhet össze itt egy helyen Hollywood, Eötvös Loránd, én, a bringám és négymillió év, de nem sokra jutok. Mindenesetre összefér. A lemenő nap fénye a távolban megcsillan még a Balaton felvidéken.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 53 km, szint: 370 méter, idő fotózással: 2,5 óra, nehézség: közepes
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

 

A cikkben szereplő Haibike elektromos kerékpárt a tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyára biztosította. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!