Kerékpáros felfedező túra Tarcalon

A tervek szerint a Kopasz-hegy körül kerékpárutat építenek, így Tokaj és Tarcal között hamarosan biztonságosan fogunk tudni kerékpározni.

Tarcal és környéke kiemelt helyet foglal el a Tokaj-Hegyalja fejlesztésében, ugyanis 150 milliárd forint érkezik a régióba, amibe beletartozik új kerékpárutak építése is. Budapest és a Balaton után az ország harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává válhat a Tokaj-Zemplén térség. Tokaj nyugati határában kb másfél kilométeren halad a kerékpárút, utána sajnos a 38-as főúton lehet folytatni a bringázást. A 2021. II. negyedévében elindul Tokaj-Hegyalján a Tokaj-kör kerékpáros útvonal megvalósítása, melynek elkészültével a már átadott Nyíregyháza-Tokaj közötti kerékpárút kiegészül Tokaj-Bodrogkeresztúr-Tarcal-Tokaj útvonallal.

Az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál fekszik Tarcal, ahol a legjobb minőségű hegyaljai szőlőtáblákat találjuk, a vulkáni és üledékes kőzetekből álló Nagy Kopasz-hegy déli lejtőinek tövében. A község és Tokaj múltja szorosan összefonódik, ugyanis az államalapítás óta kisebb megszakításokkal királyi birtok volt.

A kép 2020.december 27-én készült Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu 

Az Andrássy-kúria mellett tekertünk el, amely a 18.században épült. Az Andrássyak tulajdonában a 19. században került, akik klasszicista átalakítást végeztettek, jenleg pedig pazar látványt és pihenést nyújt szállodaként. A következő kereszteződésnél jobbra kanyarodtunk és a táblákat követve meg is érkeztünk a római katolikus és a református templom mögötti parkolóhoz. Innen indul egy elég meredek mászás az Áldó Krisztus szoborhoz. Nem könnyű feltekerni itt, hiszen ez a 15%-nál meredekebb szakasz tökéletes kihívás a lábnapot tartó edzőknek. A gyalogos turisták a lépcsőket megmászva érik el a szobrot, a bringások pedig aszfaltozott úton is feltekerhetnek, ha bírják az emelkedőt.

A kép 2020.december 27-én készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu 

Magyarország legnagyobb Jézus szobrát 2015-ben állították fel a gyönyörű körpanorámát nyújtó domb tetejére. Öt hatalmas gránitdarabból készítették el szobrászművészek a gigantikus alkotást. Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú szobrot, amely jobb kezével áldást osztva, a falu felé néz. A nyári időszakban levendulaillatban pihenhetünk meg és gyönyörködhetünk a tájban. A szobor mögött láthatjuk a Nagy-Kopasz hegy tetején nyújtókodó tévétornyot és a mélyben a sziklafalakkal körülvett bányatavat. Egy darabig aszfaltozott út vezet oda, így le is gurultunk, hogy közelebbről érezzük a hely különleges varázsát.

Hazánkban kevés olyan tó van, amelynek vízében édesvízi medúzák úszkálnak. A hegy tetején fekszik, meredek sziklás partfalait munkagépek alakították ki még évtizedekkel ezelőtt. A tavat körülvevő függőleges sziklafalakon megfigyelhetjük a hegyet felépítő vulkanikus kőzeteket. A sziklafal alatt tartózkodni életveszélyes, sok a kőomlás. A kialakított sziklaakadályon átmászni nem ajánlott.

A Kopasz-hegyre nem egyszerű feljutni, az aszfaltozott út minősége nem tökéletes. Sőt ez a 6 kilométer tartogat kihívásokat, mert szinte folyamatosan 6-12 % között mozog a meredeksége, de megéri felküzdeni magunkat, mert gyönyörű látványban lehet részünk. A község határában bukkantunk rá egy parkra és a közepén egy impozáns épületre. A Gróf Degenfeld család német–magyar származású, Tokaj hegyalján fontos szerepet töltöttek be, így az ő tulajdonukban állt a kastély. Mielőtt elhagytuk volna Tarcalt, jobbra kanyarodtunk a Szent Teréz-kápolna felé.

Nagy hangsúlyt fektettek a minőségi szőlőtermesztésre is. 1951-ben megalakult az egykori királyi uradalom szőlőit is magában foglaló Kertészeti és Szőlészeti Kutató Intézet kísérleti telepe. Ez a kutatóintézet dolgozta ki azokat a metszési módokat, amelyek különböző időjárási viszonyok mellett is jól alkalmazhatóak. Rendszeresen metszési bemutatókat tartottak az egyéni termelők részére.

A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Területe 88 124 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

Gróf Grassalkovich Antal 1749. és 1750. között építtette Mária Teréziának, hálából, a Szent Teréz-kápolnát. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon október 15-én Teréz napján a katolikus hívők búcsújárással tisztelegtek a szent előtt. A második világháború után a kápolnát hamar kifosztották. Volt olyan is a rongálók között, aki a kápolna fából készült dísztárgyaiból és berendezéseiből rakott tűzön sütötte a szalonnáját.

Az épület ovális alaprajzú, gömbsüveg boltozatú, homlokzatán alacsony torony található, a bejárat feletti gerendás szerkezetű karzatra kis falépcsőn lehet feljutni. A második világháború óta jobbára romosan állt. A Gróf Degenfeld család 2015-ben újította fel és lett a Tarcalon is áthaladó Mária-út egyik méltó állomása.

A kerékpártúrát folytathatjuk Mád vagy Bodrogkeresztúr irányába, sőt a Taktaközbe is tekerhetünk, meglátogatva Móricz Zsigmond tájházát.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!