Havas kerékpártúra a Megyer-hegyi Tengerszemhez

A Megyer-hegyi Tengerszem és a lombkorona fölé emelkedő kilátóból lenyűgöző havas körpanoráma várja a kirándulókat.

Két irányból is megközelíthető a Megyer-hegy. Károlyfalva felől az erdőn át egy meredek kaptatón gyalog juthatunk el a kilátó lábához. A másik Sárospatak és Sátoraljaújhely közötti kerékpárútról ágazik el, táblák is jelzik a helyes irányt.

A 37-es főút melletti Botkő Parkerdőn át vezet a kerékpárút a pihenőig, amit ősszel építettek meg.

Szükség volt már egy jól kiépített útra, így autóval és kerékpárral is megközelíthető a Ciróka pihenőpark és esőbeálló. Innen az erdőn keresztül kellemes sétával jutunk a 324 méter magasságban található Tengerszemhez. Egy kört tettünk, így jobbra kanyarodtunk a bringákkal a szőlők közötti útra és a pihenőpark felé tértünk vissza.

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke, 1737 óta. Területe 88 124 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később bényei (Erdőbénye) prédikátor találta fel. Amikor XIV. Lajos megkóstolta a tokaji bort, „vinum regum, rex vinorum”  elnevezéssel illette, azaz „királyok bora, borok királya”.

Esőmentes időben is óvatosan szabad erre tekerni, mert a vízmosás mélysége folyamatosan változik. Havas túrának mindig van egy varázsa, de nem tudhatjuk, mi rejtőzik a fehér hótakaró alatt.

A Megyer-hegyi Tengerszem egy felhagyott malomkőbánya gyomrában a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó és a bányászat során keletkezett sziklafalak együttese. A Tengerszem Zemplén egyik rejtett csodája.

A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A tó vízmennyiség nagyjából 4000 m3. Fentről megpillantottunk egy keskeny kis kanyont, amely egykor a malomkövek elszállításának útjaként szolgált.

A termelés az 1900-as évek elején megállt, de addig évente 300-450 malomkövet készítettek. A sziklafalon egyedülálló ViaFerrata pályákat és mászóutakat hoztak létre. Több helyen padokat helyeztek el, hogy a kirándulók megpihentessék fáradt lábaikat.

A bányászok a hegybe vájt barlanglakásokban laktak. Kialakítottak egy interaktív foglalkoztató (kézi gabonaőrlő és kiállító tér) épületet, hogy bemutassák a bányászok munkáját.

Egy ösvényen vezetett tovább az út, a korlát mellett felkapaszkodva megálltunk megcsodálni a lábaink alatt elterülő Tengerszemet. A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

A lombkorona felé nyúló, 18 méter magasból csodás 360 fokos panoráma nyílik többek között a Zempléni-hegység erdeire, a Keleti-Kárpátokra, valamint a Bodrogközre. A környéket 1977-től természetvédelmi területé nyilvánították. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható. Mivel a hegy tetején áll, ezért a a környék legszebb domborulatai látszanak, mint például:

  • Zempléni-hegység
  • Bodrogköz
  • Hegyalja
  • Sátoros-hegyek
  • Tokaji-hegy
  • Nagy-Milic
  • Füzéri vár
  • Keleti-Kárpátok

A kilátót elhagyva a piros jelzésen óvatosan ereszkedtünk az esőbeállóig. Csak 2-3 turistával találkoztunk, akik szintén a havas táj szépségére voltak kíváncsiak.

A Megyer-hegy nyugati oldalán nemrégiben felújított rom esőbeállóként, étkező-és pihenőhelyként szolgál a turisták számára. A környezetében kialakításra került személykocsik és biciklik számára több parkolóhely, mosdó, valamint szalonnasütők a megéhezők számára.

Innen indul a kerékpárút, amely rátér a sárospataki szakaszra.

Az EuroVelo 11 útvonala mellett bringáztunk, amely hazánkban kb 450 kilométert jelent. Itt a Zemplén északi részén lép be, majd Tokajtól a Tisza közelében, vagy a töltésen halad egészen Szegedig, illetve a határig. Mindenki csak saját felelősségére tekerjen fel a Tengerszemhez, terepen és hóban körültekintőbb közlekedést igényel.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!