Klasszikus kerékpártúra a Velencei-tó körül

Ha egy könnyed vízparti bringázásra vágyunk, nincs is tökéletesebb hely, mint a Velencei-tó partja.

A klasszikus Velencei-tó körüli kerékpártúra csupán 30 kilométeres, de bőven akad látnivaló, amiért érdemes egy-egy pihenőt beiktatnunk. Összegyűjtöttünk néhány látnivalót a tó körül.

Érkezés a Velencei-tóra

Budapestről kb fél óránként induló vonattal kényelmesen eljuthatunk a déli part bármelyik településére. A Velencei-tó menti vasútállomások a nyári szezon idején kiemelten forgalmas közlekedési csomópontoknak számítanak. Ezt a terhelést igyekszik kulturáltabb keretek közé szorítani a MÁV azzal, hogy biciklitárolókat épít, bővít több állomás mentén is.

Vajon mitől olyan népszerű a Velencei-tó?

Erre mindenkinek más a magyarázata: hangulatos kerékpárutak, idilli látvány, családos bringások is biztonságosan tekerhetnek a tó körül, nyári időszak pedig fürdésre csábít.

Évente 2050 órában számíthatunk napsütésre, ezért kapta a „Napfény tava” jelzőt is. Európa legmelegebb édesvizű tava, melynek átlagos mélysége 1,5 méter, területe pedig 26 km², melynek felületének harmada nádassal borított.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

Két párhuzamos törésvonal között alakulhatott ki a Velencei-tó. Az elmúlt másfél évezred folyamán tizennégyszer, azaz átlagosan mintegy 100 évente kiszáradt. Utoljára az 1800-as évek közepén volt rá példa, akkor a huszárok ebben az időszakban gyakorlatoztak a kiszáradt mederben. Az 1960-as évek végén kezdődött meg a tó akkori korszellemnek megfelelő szabályozása. A kotrás hatására a nádasok aránya a tó felületének 60%-áról 40%-ára szorult vissza.

Fotó: Zsenits Gyula

Minden vízparti településen akad látnivaló, így a 30 kilométeres bringatúra akár egész napra is elnyújthat. Szinte végig kerékpárúton tekerhetünk, vagy pedig felfestett sávon.

Fotó: Zsenits Gyula

Nézzük néhány látnivalót, miért is érdemes meglátogatni hazánk harmadik legnagyobb tavát. Agárdon az egri vár mintájára készült rönkvár a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Géza Múzeum szomszédságában található. Egy 50 m-es földalatti labirintus, egy 9 méter magas torony és a Dobó bástya is sok izgalmat rejt.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

Itt található az ország első Madártani kutatóháza és a kerékpárút melletti pihenőn is kaphatunk információt a tó élővilágáról. „Sarjvarc körösztje” a tavon járó emberek tájékozódási pontja lett. Egy balul elsült libavadászat miatt állított keresztet a német nagykövet Hans von Schoen az elvérzett „tóbíró”, Sarvajc emlékére.

Fotó: Zsenits Gyula

Dinnyésen megtekinthetjük hazánk középkori várainak makettjét. Velencére érve pedig lépten-nyomon akad látnivaló, mint például a Hauszmann–Gschwindt-kastély, Meszleny–Wenckheim-kúria vagy a Beck-kastély. A település melletti Bence-hegyi kilátót se hagyjuk ki, ahová érdemes feltekerni, mert pazar panorámát kapunk.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Velence lassan már összeépül Sukoróval, így alig néhányat kell a pedálon hajtani és máris egy kellemes pihenőt tehetünk, például az Angelika-forrásnál.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

A Velencei-hegység valóságos geológiai múzeum, az úttól nem messze található a Gyapjaszsák is, vagyis az ingókövek. A felszíneken a kőzet aprózódása, mállása folyamatos az időjárás miatt, ezért az évek alatt a kövek elváltak egymástól, élei lekoptak.

Fotó: Zsenits Gyula

A kerékpárútra visszatérve a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark mellett se szabad elsuhanni, ha a koronavírus korlátozásai majd lehetővé teszik. A bringások számára több pihenő is rendelkezésre áll, így egy szusszanás belefér.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

Ha már Pákozd, akkor a Katonai Emlékpark, a Szúnyog-sziget és Miskahuszár se maradjon ki a látnivalók sorából.

Ez a világ legnagyobb huszárszobra, amely 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas. Katonai hungarikumnak tekinthető a magyar huszárságot jelképező szobor.

Az alkotók célja az volt, hogy a társadalmi, nemzeti büszkeséget felélesszék a huszárág iránt és ráirányítsák a jövő nemzedék figyelmét dicsőséges tetteikre.

Fotó: Zsenits Gyula

Fotó: Zsenits Gyula

A klasszikus útvonalat kibővíthetjük a székesfehérvári túrával, Nadapi szintezési ősjegy megtekintésével, vagy gyarapíthatjuk a kilométereket a Császár-víz kerékpárútján is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!