Megújul a Bükk kerékpáros infrastruktúrája

Szervizelési pontokkal, elektromos biciklikkel, friss turistatérképpel bővült a biciklis infrastruktúra a Bükkben.

Támogatja a kerékpározást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), amelynek a felelőssége alá tartozó terület az utóbbi évtizedben a biciklisek kedvelt célpontjává vált. Köszönhető ez a nemzeti park területén áthaladó kis forgalmú közutaknak és kiterjedt erdei kerékpáros úthálózatának. Ezek rövid, egész napos vagy akár többnapos bringázáshoz is rengeteg lehetőséget kínálnak.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Már a 90-es évek közepén elindította a bükki kerékpárkölcsönzést hazánk harmadik legrégebbi nemzeti parkja. Ugyanekkor korlátozták még a fennsík gépjárműforgalmát, és kezdeményezték a hegység erdei kerékpárút-hálózatának kialakítását is, olvasható a BNPI honlapján.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az elmúlt esztendőben további eredményeket értek el a kerékpáros turizmus népszerűsítésében: az igazgatóság bükki szálláshelyeit ellátta egyszerűbb hibaelhárításhoz, gyorsjavításhoz használható szervizdobozokkal. Ősszel pedig tizenöt „e-bike mtb” kerékpárhoz jutott a nemzeti park az „E-biciklizd be Magyarországot!” program keretében. Ezekkel májustól októberig szerveznek majd vezetett túrákat a hegységben, de egyénileg is igénybe vehetők a hegység Heves megyei oldalán fekvő Szalajka-völgy kerékpárkölcsönzőjénél.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A BNPI legújabb fejlesztése kilenc ponton kihelyezett kerékpáros szervizpontból áll, ahol kültéren villáskulcs alakú oszlopokra lehet felakasztani a karbantartásra szoruló bicikliket. Ezeken az oszlopokon minden olyan alapszerszám megtalálható, amellyel csavart lehet lazítani, húzni, kereket lehet szerelni, és ülést vagy féket lehet beállítani. Mindezek mellett nemrégiben új térképet is kiadott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a hegységben található kerékpározható útvonalakról. Az úthálózat kijelölése után kiadott (1999-es) térkép már elavult, a BNPI tájékoztatása szerint már évekkel ezelőtt elfogyott, aktualizálása és tartalmi újítása is időszerűvé vált.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A 2019-ben Kerékpárosbarát Munkahely címet is elnyert Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is részt vesz kerékpáros szakvezetésekkel, biciklitúrák szervezésével a kerékpáros turizmus népszerűsítésében.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!