Nyárra elkészülhet a 20 kilométer hosszú kerékpárút a Hór-völgye felé

Hór-völgye elég nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, hiszen közel 20 kilométer hosszú kerékpárúttal gazdagodik a térség.

Igyekszünk nyomon követni a Hór-völgyébe vezető kerékpárút építési munkálatait. Tavaly novemberben jártunk arra, akkor Mezőkövesd és Bogács közötti szakaszon nagyon látványos volt a munka, hiszen a nyomvonal kijelölésétől egészen az elkészült aszfaltozott szakaszig láttuk a folyamatot. Azóta eltelt lassan 5 hónap, kíváncsiak voltunk, hogy haladtak. Örömmel tapasztaltuk, hogy szinte már Bogácsig elkészültek az aszfaltozással. Ezt Facebookon, egy élő bejelentkezésben meg is mutattuk, amelyet ITT lehet visszanézni.

A Hór-patak a Bükkben ered Répáshutától északnyugati irányban. A répáshutaiak szerint a patak szelet is kelt, amelyet a Hór szelinek hívnak, melyet valójában a patak által kivájt szurdokvölgyben lefelé áramló hideg légáramlatok okoznak. A patak felső vízgyűjtő területe a Déli-Bükk völgyeinek vizeit gyűjti össze, melyek elsősorban a Balla-völgy, a Pazsag-völgy időszakos vizeit, illetve a Hosszú-völgy és a Hideg-patak völgyének vizeit gyűjti össze.

A Hór-patak a Bükk hegységből indulva először délnyugatnak veszi útját, átvág Répáshután, majd innen délnek fordul és átvágva az Egri-Bükkalja dimbes-dombos vidékén.

Cserépfalu határától egy kilométerre található a Hór-völgyi Látogatópark. A Hór-patak völgyében található a Suba-lyuk barlang, ahol 1932-ben egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek 60-70 ezer éves csontváz-maradványaira bukkantak a régészeti feltárások során. A múzeumban a bükki ősemberkutatásról, a neandervölgyi ősember világáról adnak részletes betekintést. Innen szebbnél szebb túraútvonalak is elérhetők.

A biciklis útvonal a „Mezőkövesd – Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése” című, 1,7 milliárd forintos TOP-pályázat keretében épül meg.  Az elnyert összeg mellett kormányzati többlet támogatás, illetve a négy önkormányzat által biztosított saját forrásnak köszönhetően összesen több mint 1 milliárd forintból valósul meg, olvasható Mezőkövesd város honlapján. A 20 és fél kilométeres bicikliúton megközelíthető lesz a Hór-patak völgyének gazdag turisztikai látnivalói.

A kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése a cél, hogy Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu, Bükkzsérc településeket összekötő térségi jelentőségű bicikliútvonallal bővüljön. A kerékpárút várhatóan nyárra készül el, ezzel összekapcsolódik majd Eger és Miskolc felé tartó hálózattal.

Hór-patak völgye még számos látnivalót tartogat, mint például a romos Ódorvár maradványai, Oszlai tájház és a kalandos út végén Répáshuta is.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!