Tavasszal megkezdődik Füzesabony és Szihalom közötti kerékpárút építése

Tavasszal a terveknek megfelelően elindulhat a Füzesabony és Szihalom közötti kerékpárút építése.

Jó hírt kapott Füzesabony és Szihalom tavaly év végén, ugyanis a december 31-ei Magyar Közlönyben megjelent, a kormány pozitív elbírálásban részesítette Füzesabony kérelmét, ez alapján 45 és fél millió forint plusztámogatást kapott a város a kerékpárút építésére. Nagy Csaba polgármester Heves megye megkeresésére elmondta, a kerékpárút a Településfejlesztési Operatív Programban elnyert egyik legrégebbi pályázatuk, közel négy éve kapták meg a támogatói okiratot. A közbeszerzési eljárást lefolytattak nyáron, eldőlt, ki lesz a kivitelező, de volt egy kis fennakadás. A megítélt támogatás és a kivitelező által adott ajánlat között ez a közel 46 millió forint hiányzott, így a kormány felé ráemelési kérelemmel fordultunk, melyet szerencsére pozitívan bíráltak el, taglalta a városvezető.

Hozzátette, már értesítették a beruházást lefolytatót, így már csak rajta, valamint az időjáráson múlik, mikor kezdődhet a munka. Reményeink szerint március, április tájékán elkezdődhet a fejlesztés, s nyárra már az új kerékpárúton bringázhatunk, fűzte hozzá Nagy Csaba. A bringaprojekt szerves részét képezi a Rima-patakon egy híd megépítése is.

Bóta Józsefet, a szihalmi polgármestert is megkérdezték a témában. Ez egy nagyon régóta húzódó projekt, az évek során sok buktatóval kellett szembesülnünk, úgymint tervezetmódosítás, az építőipari és szakipari áremelkedések, de végre eljutottunk erre a nyugvópontra, s kezdődhet a projekt megvalósítása, hangsúlyozta. Mint mondta, remek hír ez Szihalom számára, hiszen sokan járnak dolgozni Füzesabonyba, ezt az utat hamarosan két keréken is megtehetik.

Ezen túl átmegy majd az üdülőterületen, s az elkészültével a térség közvetlen összeköttetésbe kerül a Zsóry fürdővel, valamint Mezőkövesddel.

A Magyar Falu Programban nyertünk 47,5 millió forintot útfejlesztésre, ebből pedig a kerékpárút hiányzó 350 méteres szakaszát, egyfajta szervizutat építünk, kikerülve ezzel a 3-as út veszélyeit is, emelte ki Bóta József.

A Településfejlesztési Operatív Programban e meghirdetett pályázat összköltsége 230 millió forintra rúg. Az építkezés megkezdését nagyban befolyásolhatja az időjárás, de ha meglesz, közel öt kilométeren kerekezhetünk. Az utat belterületeken két méter, míg külterületeken két és fél méter szélességben lehet majd használni. Füzesabonyban a Vízház utcánál kezdődik majd az aszfaltcsík és a Szihalom belterületét jelző táblánál ér majd véget. Megvalósul a cél, hogy a két település turisztikai összeköttetésbe kerüljön a Zsóry fürdővel is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!