Új bringás központtal bővül az Által-ér kerékpárút-hálózata

Vértesszőlősön bringás központ épül, a Tatai-medence kerékpárút-hálózata pedig új szakaszokkal bővülhet.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő közösségi oldalán osztotta meg a friss hírt, hogy új szakaszokkal bővülhet a Tatai-medence kerékpárút-hálózata. Korábban már tájékoztatást adott arról, hogy kezdeményezésére a kormány arról döntött, hogy új látogatóközpontot épít a vértesszőlősi előember-telepen. A látogatóközpont szerves részeként jön létre a kerékpáros turizmus észak-dunántúli központja, melyben tisztálkodási és átöltözési lehetőség, kerékpármosó, kerékpárkölcsönző szolgálja majd a kerékpárosokat.

Fotó: Facebook/Bencsik János – A Tatai medencéért

A látogatóközpont bekötésre kerül az Által-ér völgyi kerékpárútba, továbbá két új szakasz is megépítésre kerül. E két szakasz lehetséges nyomvonalait egyeztettük Baj, Vértestolna és Vértesszőlős polgármestereivel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Nemzeti Múzeum, a Madártani Egyesület, továbbá az állami erdészet képviselőivel.

Az egyik nyomvonal a látogatóközpont, valamint a baji Esterházy-pince között fog megépülni a Szent-András dűlő nyomvonalán. A Magyar Falu Program keretében már az idén megépül Bajon a falu és a Szőlőhegy közötti kerékpárút, továbbá megkezdődik a falu főutcájának az átépítése, melyen felfestéses kerékpársáv kerül kialakításra. Tatán megépül a Baji úti kerékpárút. Ezzel létre jöhet egy kisebb aszfaltozott – országúti kerékpárral is járható – kör, mely az Által-ér völgyi kerékpárútból indul és oda is tér vissza (kb. 15 km).

A másik nyomvonal a Gerecsén át Vértestolnáig – alapvetően stabilizált kőzúzalékos burkolattal -, az erdészeti út nyomvonalán jöhet létre, mely csatlakozik majd a Tardos és Agostyán között megépülő erdei kerékpárúthoz. Ez a szakasz elsősorban trekking kerékpárokkal lesz járható. Agostyánon keresztül ez is visszatér majd az Által-ér völgyi kerékpárútba.

Az Által-ér neve a kerékpárosok köztudatába beírta magát tavasz óta, mert a mellette futó bicikliút tökéletes kikapcsolódást nyújt a gyerekekkel érkező bringásoknak is. Mintegy 7 kilométeres kerékpárúton kialakítottak 6 állomásból álló kerékpáros tanösvényt. A kerékpáros pihenőpontokon információs táblák helyeztek el, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsanak az Által-ér ökológiai fontosságáról.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!