Decemberi bringatúra az Év kerékpárútján az Által-ér mentén

Az idén először megválasztották az Év kerékpárútját, ami Tata és Tatabánya között található, az Által-ér mellett helyezkedik el.

Táv: 7 km

Nehézség: 5/1

Az Által-ér neve a kerékpárosok köztudatába beírta magát tavasz óta, mert a mellette futó bicikliút tökéletes kikapcsolódást nyújt a gyerekekkel érkező bringásoknak is. Mivel a téli, átmozgató kerékpározás hasznos a szervezet számára, ezért gondoltunk egyet és december közepén bejártuk ezt a szakaszt.

Az Által-ér

A Kisalföld keleti peremének vízfolyása, amely a Vértes hegység ÉNY-i oldalának vizeit gyűjti össze. A forrását Pusztavámtól nyugatra találjuk, mintegy 140 méteres tengerszint feletti magasságban. A vízfolyás áthalad a Bokodi-hűtő tavon, Tatabányánál a Tatai-árok törésvonalánál ÉNY felé fordul. A tatai Öreg-tó közepén halad keresztül és öt lefolyón, széles völgyben ér a Dunáig Dunaalmásnál.

A térség látnivalói

Ez a kerékpárút szerettette meg a környékén élőkkel a kerékpározást. Nemcsak turisztikai, hanem hivatásforgalmi funkciót is ellát Tatabánya, Vértesszőlős, és Tata esetében. Egy rövid kitérővel eltekerhetünk a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Bemutatóhelyéhez. 1965 nyarán, az ásatások során, napvilágra került egy körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontja és két gyermekfog. A maradványok megtalálásakor, augusztus 21-én, Sámuel napja volt, ezért az itt élt embert „Samunak” keresztelték el. A Tatai Fényes Tanösvény is megér egy pár száz méteres kitérőt.

A környék számos látnivalóval rendelkezik. Tatán az Öreg-tó partján áll a vár, amely minden évszakban vonzza a turistákat. Tatabányán akár folytathatjuk a túrát az Által-ér mellett, Oroszlány irányába. is Ha pedig elég volt a sík terepből, akkor irány Tatabánya, a Turul-szobor megfelelő kihívást jelent. Onnan pedig alig 500 méterre van a Szelim-barlang.

Tata és Tatabánya közötti kerékpárút

Mintegy 7 kilométeres kerékpárúton kialakítottak 6 állomásból álló kerékpáros tanösvényt. A kerékpáros pihenőpontokon információs táblák helyeztek el, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsanak az Által-ér ökológiai fontosságáról.

Érdemes megállni ezeknél a tábláknál, ugyanis megtudhatjuk, hogyan élt már az ősember ezen a környéken, milyen hatással volt a tájra a rómaiak, és hogyan jött létre hazánk legidősebb halastava, illetve az ország első kultúrtája Tatán.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A burkolat szélessége és állapota is megfelelő, ráadásul nem keresztez főutat, így forgalombiztonsági szempontból is magas szintet képvisel.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az elismerés

Mindenki más okból szereti a kedvenc kerékpárútját: biztonságos, kanyargós vagy éppen egyenes, jó minőségű a burkolata vagy csupán azért szép, mert a természet közelsége érezhető. A pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub hirdette meg kora tavasszal.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A beérkezett jelöléseket szakmai zsűri értékelte és az alábbi szempontokat vette figyelembe, mint például hálózati szerepkör, közlekedésbiztonság, szolgáltatási szint. Majd közel 3 hét állt rendelkezésre a közösségi oldalon, hogy a lájkokat begyűjtse a zsűri által leszűkített 10 kerékpárútra, szerepelt köztük balatoni, Dunakanyar egyik szakaszáról, vagy éppen Zemplén hegyei közötti.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!