Zirc – Római-fürdő – Tési szélmalmok: 38 kilométeres, bakonyi ebike túra

Egy kánikula mentes augusztusi délutánon meglátogattam a Bakony szelíd lankái között húzódó legvadabb völgyet.

Az út Zirctől Tésig 18.5 kilométer félterepen. A Római-fürdőt érintve a teljes út, amit bejártam, 38 km.

Utam Zircről, az apátságtól indult. Innen a bodajki elágazásig széles járdán, zavartalanul bringázhatunk. Zircről Nyesztergárra a térkép szerint a Győr-Balaton kerékpáros útvonalon haladtam, de se bringautat, de még csak egy útra festett jelzést sem találtam. Védett kerékpárút híján Nyesztergáron csaptam egy jobbost az Országos Kéktúra nyomvonalára, hátha. Rizikós, hogy az erdőbe érve nem lesz túl jól járható, de legalább nem a bőrömet viszem vásárra az autósok között. A Kossuth Lajos utca végében kellemes pados pihenő várja a megfáradt túrázót, mielőtt nekivágna a terepnek.

Beérve a bakonyi vadonba hűs, ahogy néztem, zömében tölgyes-akácos erdők vártak kellemes kétnyomtávos turistaútvonallal. 50 métert veszítettem szép lankásan szint tekintetében két kilométeren, amikor a Gaja-patak völgyébe értem. Itt az út még jobban kiszélesedett, viszont az elmúlt napok esőzései úgy feláztatták, hogy egyszerűen nem lehetett olyan nyomvonalon bringázni, ami szárazon megúszható. Épp ideje összedagonyázni magunkat!

A patak mentén egy kilométerre, a következő tisztáson furcsa kerülőt tesz a Kéktúra. Veimpuszta kihalt településén visz át, ami a török hódoltság előtt – mivel a források szerint többet adózott – népesebb település lehetett, mint Zirc! Egészen a hatvanas évekig lakták, ma már csak egy romos gazdasági épület áll, a lakóházak az enyészeté lettek. A temetőt csak az találja meg, aki szemfüles.

Érdekesek számomra az ilyen emlékek, ám nem biztos, hogy mindenki szereti maga elé képzelni a falut a susnya közepén, ahogy én. Aki nem szeretne keskeny, benőtt ösvényen húsz métert se kerékpározni, maradjon a széles nyomvonalon, mert 300 méter múlva visszacsatlakozik a kék is.

Veimpusztától bő egy kilométerre a Gaja-patakon kelek át. A kacifántos, nehezen megtalálható nyom és jelzés túloldalt lesz, felfelé, a meredek parton! A keskeny, gyökeres ösvény visszakanyarított északkeletnek, meredek emelkedő következett utána, vadászles, liget, erdő. Megjelent a bükk, a gyertyán, aztán kisebb-nagyobb foltok erejéig innentől át is veszi az uralmat a bükk.

A kéktúra ezt követően kétnyomtávos aszfaltba torkollott, ahol balra fordultam egy védett, térképen kerékpáros útvonalra, de nem sokáig. Bakonynána határában jobbra fordultam, elhagyva a falut szintén elkerülő kék jelzést, tovább egy aszfaltúton. Nem sokra rá balra sorompós letérő következett.

Alighanem az ország legsimább és legszélesebb sóderútja, az Országos Kékkör kerékpárút része! A friss kavicsot ropogtatva felfele haladtam egy keveset, de ez még rásegítős bicajjal sem lenne fárasztó, egyrészt annyira enyhe, a meredeksége, másrészt ennyire jó a kavicsos talaj. Mindössze 1.7 km ez a szakasz a Római fürdőig, mégis megálltam félúton egy szépen kiépített pihenőhelynél. Ahogy ezt az utat kivájták a régiek, rétegeiben csodálható a hegyet alkotó kőzet, mint egy hosszúkás lépcső, úgy lehet rajta járni.

A Római fürdő völgyének déli peremén elhagytam a ‘gravelt’, de először nem a konvencionális gyalogos ösvényt vettem szemügyre, hanem tizenöt méterrel arrébb egy keskenyebb, meredekebb, jelöletlent. Ennek aljában tábla figyelmeztetett, hogy a völgy ösvényhálózata lezárásra került, lévén nem elég biztonságosak a tíz méter pluszos szakadékokhoz ahol járunk.

Haibike Allmtn CF SE kerékpárom nyergében szerencsére az ilyen meredek lejtők felfele ugyancsak meg sem kottyannak, vígan visszatekertem, hogy a piros kereszt jelzés körbevezessen egy pihenőhöz, ahol híd vitt át az éppen még tágas völgyben a Gaja-patak felett ismét, mielőtt beszűkülne a szurdok. A szurdokban meglepetésemre iskolások bátorságpróbáztak, a nyüzsgő jó hangulatban lepattantam a magas lóról, és körbejártam gyalogosan Gaja e látványos szűkületét, melyet Római-fürdőnek nevezünk.

A szintkülönbséget a patak, több kisebb vízesés és zúgó formájában küzdi le, medencéket mélyítve a mészkőbe. A vízesés alatt meredek falú, rövid szurdokvölgyet vájt a kőzetbe a víz. A környezetben lévő kőzet kréta időszaki vastagpados mészkő, az úgynevezett Zirci Mészkő Formáció, melybe a Gaja szakaszosan bevágódott, és a völgy hátravágódásánál hozta létre a vízesés.

A szurdok kialakulása néhány millió évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart.

A fürdőből ott távoztam, ahol bejöttem, aztán két kilométer következett tovább a sóderon, arról áttértem a piros jelzésre, melyet a fakitermelés rendesen kiszélesített, a az esőzés és a járművek pedig nyomvályukkal tagolták.

Bükkerdőből tisztásra értem, kis emelkedő után egyenesen lecsapattam Tésre, ahol a sarkokon utcatáblák helyett utcatáblával dekorált színes veterán kerékpárok segítenek a tájékozódásban!

A falu főutcájából északkeletnek vettem az irányt, hogy meglátogassam a két jó szomszédot, az Ozi és a Helt szélmalmot. A két felújított szélmalom ipartörténeti emlék.

Helt József bognármester szélmalmát 1840-ben építette Pircher János malomács. A köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, kúpalakú zsindelytetőzete körsínen forgatható, így a hat vitorlát mindig szélirányba lehet állítani.

A malomszerkezet ma is működőképes. Ozi János asztalos 1924-ben építtette meg szélmalmát Helt József szélmalmától 200 méterre. Ugyanolyan szerkezetű, mint a Helt-malom csak kisebb méretekben. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-malomban egy pár kő őröl. Mindkét malom népi műemlék.

Itt ért a naplemente, fotózgatva, a tágas panorámát csodálva egy kedves bicajos kollégával elegyedtem csevejbe, akit szintén ide hozott munka utáni karikája. Egy darabon elkísért aszfalton Zirc felé, és ajánlott egy nagyon jó murvát, a főutat elkerülendő. Zircen az apátságnál fejeztem be a tartalmas túrát, melyet rövidsége ellenére a csak oda távon is majdnem 500 méteres szintkülönbség, és a néhol tapasztalt kerékpárost igénylő terep miatt inkább haladóknak ajánlok. Az autós forgalom nem túl nagy a környéken, ezért aki inkább csak aszfalton, sóderes bringaúton szeretné teljesíteni, azt is tudom ajánlani. Az út Zirctől Tésig 18.5 kilométer félterepen, a teljes út, amit bejártam, 38 km. Már sötétben értem vissza, az apátsági söröző is bezárt sajnos, de élményekkel telítődve tértem nyugovóra.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 38 km, szint: 608 méter, idő fotózással: 6 óra, nehézség: közepes
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

 

A cikkben szereplő Haibike elektromos kerékpárt a tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyára biztosította. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!