A kassai régió 2,3 millió eurót fordít kerékpárutak építésére

A következő időszakban kerékpárutak építését, illetve az építkezések előkészítését tervezi Kassa megye, amely erre a célra 2,3 millió eurót különített el.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke elmondta, úgy döntöttek, az eddiginél intenzívebben kívánnak foglalkozni a kerékpáros turizmussal, és bringautak építésével. Ez azt jelenti, rendezzük a tulajdonjogi viszonyokat, elkészítjük a projektdokumentációt, illetve megvalósítjuk magát az építkezést, fejtette ki. Hozzátette, mindezt természetesen anyagi lehetőségeik keretén belül, olvasható a ma7 hírportál oldalán. Trnka szerint a megye eddig csak egyfajta koordinátorként vett részt a kerékpárutak építésében, az előkészítő munkálatok és a megvalósítás terhe a városok és falvak vállát nyomta.

Kassa, a fotó 2020.július 25-én készült. Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Egyszerűen arra jutottunk, hogy ez így nem működik, a településeknek nincsenek erre forrásaik. Talán egyedül Kassa városa tud elkülöníteni némi pénzt erre, de a többieknek csak a különféle alapok maradnak, más nem, fogalmazott Kassa megye elnöke. Tájékoztatása szerint jelenleg készül a zempléni Széles-tó körüli kerékpárút egy szakaszának projektdokumentációja.

Sirava, azaz Széles-tó, a fotó 2020.június 7-én készült, Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Rövidesen kiírják a közbeszerzést egy Hernádszentistván (Družstevná pri Hornáde) melletti szakasz projektdokumentációjára is, ha ez az út elkészül, Kassa észak felé rákapcsolódhat az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózatra. Elkezdődnek a Kassa és Eperjes, illetve a Rozsnyó és Krasznahorkaváralja közötti, valamint az Iglóról a Szlovák Paradicsomba vezető bicikliút előkészítési munkálatai.

Kassa, a fotó 2020.július 25-én készült. Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Trnka közölte, a megyében intenzíven megkezdődik az EuroVelo hálózatához kapcsolódó kerékpárutak építése, amire eddig nem volt lehetőség. Remélem, egy-két éven belül már láthatók lesznek munkánk eredményei, mondta a megyeelnök.

Kassa, a fotó 2020.július 25-én készült. Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Még a nyáron Kassától a kb 35 kilométerre lévő Eperjes környékét jártuk be bringával. Az EuroVelo 11 útvonalán található Nagysáros közelében egy kerékpáros hidat adtak át 2019 nyarán. A kerékpáros függőhíd 80 méter hosszú, a középső tornya a Tarca folyótól számítva 12 méter magas. Összesen 1,2 millió eurós beruházás uniós támogatásból, Eperjes megye és a város költségvetéséből valósult meg.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!