211 e-kerékpárt kapott a tíz hazai nemzeti park 2020-ban

A projekt keretében hazánk nemzeti parkjai olyan turisztikai programcsomagokat állítottak össze, melyek egy- vagy többnapos e-kerékpáros túrákra épültek.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020-ban a hazai nemzeti parkok számára elindította az E-Kerékpár Programot. Magyarország Kormánya a Program megvalósítására összesen 150 millió forintot biztosított, amely nemzeti parkonként 15 e-kerékpárt, valamint a szükséges kiegészítőket tartalmazta, figyelembe véve a helyi igényeket. A túrák típusai és a bejárt útvonalak hossza rendkívül széles spektrumon mozogtak. Ezek a biciklik a 100-150 km-es rásegítési hatótávolságukkal új helyekre juttatták el használójukat.

Összesen 211 e-kerékpárt kapott a tíz hazai nemzeti park, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a két keréken való kalandozást.

A bringákat szervezett túra keretén belül lehet igénybe venni, így nem csak hogy gyönyörű helyeket láthatunk, de szakmai vezetéssel ismerhetjük meg a táj különlegességeit. Az elektromos rásegítéssel azok is részt vehetnek ezeken az alkalmakon, akik számára megerőltető lenne a hagyományos kerékpárral felmenni az emelkedőkön. Ezt már tapasztalatból is tudjuk, hiszen Bükki Nemzeti Park 2020-as utolsó kerékpártúráján a bringazas.hu is részt vett. A találkozó fél 10-kor volt a szilvásváradi kerékpár kölcsönzőnél, és rövidtájékoztató után ki is próbálhattuk, mire is képes egy E-bike.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Ezen a szakaszon már jártunk hagyományos kerékpárral, így volt összehasonlítási alapunk. Kisebb erőfeszítés nélkül megtettük azt a távot, amit hagyományos bringával sokkal lassabban és több idő alatt. A Tótfalusi-völgyben még csak finoman tesztelgettük a bringákat, de ahogy egyre meredekebbé vált az út, eggyel magasabb fokozatra kapcsoltunk. Az E-bike hatalmas segítséget jelentett, mert ezt a túrát sokkal több idő alatt tudtuk volna teljesíteni. Emlékezetessé vált ez a ködös, borongós túra.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Balaton északi partján is tesztelhettük, mire képesek ezek a kerékpárok. Somlai Szilárddal a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park túravezetőjével bringáztuk végig a Csopakról induló kerékpáros útvonalat. Fontos kiemelni, hogy az e-kerékpár (pedelec) nem robogó. Ezek a kerékpárok rásegítéssel működnek, tehát a bicikliben lévő elektromotor csak tekerésekor működik, és segíti a használóját a nehezebb, emelkedős terepen.

Együtt tud biciklizni a 20 éves a 80 évessel, és így leküzdhető túrákat tudnak tenni azok is, akik egyébként ódzkodnának a kerékpáros turizmustól. A túrákat úgy állították össze a nemzeti parkok, hogy a résztvevők láthassák a természeti értékeket, élő-helyeket vagy akár többnapos e-kerékpáros programokat vehetnek igénybe. Visszaadják az élménytúrázást azzal, hogy kirándulás vagy közlekedés közben is olyan sebességgel lehet haladni, amely az energiát nem az erőfeszítésre, hanem a pozitív impulzusok befogadására összpontosítja.

A nemzeti parkok 2020-ban szervezett e-kerékpáros túrái az Aktív Magyarország weboldalán tekinthetők meg részletesebben is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!