Hasznos tanácsok esős időben való kerékpározáshoz

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, ha elkap az eső bringázás közben.

Medárd napjához kapcsolódó néphit szerint, ha aznap esik az eső, akkor 40 napig folyamatosan várható csapadék. Mivel június 8-án esett az eső, eddig rendre tartja ígéretét a több éves megfigyelés. Viszont nem áll meg az élet a csapadékos időben és bizony néha nincs más választás, kénytelenek vagyunk így is tekerni. A hétvégéi eső Budapest térségét se hagyta ki, vasárnap hatalmas felhőszakadás árasztotta el a főváros és agglomerációját. Dobogókő felé vezető úton még a jég sem kímélte a bringázó turistákat.

Fotó Mócsai András

Lassan úgy érezhetjük magunkat, mintha Angliában vagy Hollandiában lennénk, ahol gyakori vendég az eső. Ezekben az országokban már alkalmazkodtak a csapadékos időjárásban való közlekedéshez.

Mit tehet ilyenkor a bringás, ha éppen útközben kapja el az eső?

Először is biztonságos fedezéket keresünk, hogy megnézzük az időjárás radarkép szerint, várhatóan honnan hová tart a felhőzet. Ezek után lehet mérlegelni a folytatásról. Ha van, akkor az esőruházatot magunkra húzzuk, hogy elkerüljük a komolyabb meghűlést. Másként fog a fék, sőt a vizes út csúszósabbá válik. A megduzzadt pocsolyák meglepő mélységeket is rejtegethetnek. Cudar időben is elengedhetetlen a lámpa használata, mert a rossz látási viszonyokban fontos látni és látszani.

Milyen legyen a tökéletes kerékpáros esőruházat? Segítünk a megfelelő ruhaválasztásban:

  1. Kis helyen is elférjen.
  2. A légáteresztő anyagú kabát vízálló legyen. Manapság odafigyelnek a gyártók, hogy “lélegző” tulajdonsággal rendelkezzenek ezek a termékek, mert intenzív hajtás közben se izzadjunk bele.
  3. Száraz időjárásban széldzsekiként is hasznát vehetjük, ha akár egy hegyről ereszkedünk le.
  4. Az előredőlt testtartásra figyelve meghosszabbított hátrésszel alakítják ki a kabátokat
  5. A fényvisszaverő csíkok a biztonságunkért felelnek, ezért a ruházaton jól látható helyre helyezik.
  6. Már kapható bukósisakra esőhuzat, hogy elkerüljük ezzel a fej áthűlését.
  7. A kerékpáros nadrágokban található szivacsos rész hamar átázik a felcsapódó víztől, ezért érdemes esőnadrággal védeni lábainkat.
  8. A cipőre húzható vízlepergetős kamásli megvédi a lábfejet a teljes átázástól.
  9. Kapható esőponcsó is, ami körülöleli a kerékpáros testét: a karokat, a táskát, a kapucni részével a fejet is. Szabad mozgást biztosítja.
  10. A sárga lencséjű szemüveg fokozza a kontrasztot rossz időben. Teljesen felhős, ködös időjárásban, sőt még éjszaka is segíthet a tisztább látásban.

Széles az eső elleni kerékpáros ruhák palettáján, csak néhányat említettük, mire érdemes figyelni. A kerékpárunk is megéri a törődést a csapadék után, ezért egy alapos tisztítás, a fékek vizsgálta és a lánc olajozása elengedhetetlen.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!