A cyclocross kerékpáros szakág

Országúti kerékpárosok nagy futamai már mind befejeződtek. Helyette javában zajlanak a megmérettetések a cyclocross versenyeken a határainkon belül és Európa több pontján is.

Nem olyan régen, beszámoltunk Vas Kata Blanka sikereiről is, aki ennek a szakágnak jeles képviselője. Azóta még egy előkelő 8.helyezést is elért az olaszországi Silvelleben. Testvére Vas Balázs is sikeresen veszi az akadályokat a megmérettetéseken.

Mi is ez a cyclocross?

Hétköznapi bringás szemmel azt mondhatnánk, hogy sok különbség nem látható egy országúti és egy cyclocross kerékpár között. Pedig ha jobban összehasonlítjuk, akkor az apróságokban fellelhető az eltérés. A bordázott és szélesebb kerekek azért is fontosak, mert a kijelölt sáros, havas terepen ez a legmegfelelőbb választás. A pálya kialakításánál figyelembe vették, hogy tekerés mellett akadályok nehezítsék a terepet. A versenyzők kevésbé dőlnek rá a kormányra, mert az üléspozíció valamivel meredekebb, mint a hagyományos országúti kerékpároknak. A kormány nem szélesebb, mint 50 cm. Figyelniük kell arra is, hogy a nagyobb sármennyiség ne okozzon problémát, így a villa mellett nagyobb hely található.

Fotó Bak Ferenc

Versenyszezon

Az elkövetkező hétvégéken szép számmal lesznek még hazai versenyek:

November 24-én Széchény-Robinson-szigetek VI. Palóc Cross

December 1-én Debrecenben Cyclo-Cross Magyar Kupa

December 8-án Várgesztesen III. Villapark Vértes Cyclo-Cross Magyar Kupa

December 15-én Budapesten a Kőbányai-bringaparkban Cyclo-Cross Magyar Kupa

December 28-án Törökbálinton Úttárs Cyclo-Cross Gála

Január 12-én Kecskeméten Cyclocross Országos Bajnokság

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!