A Tour de France-t nyerő Pogacar berobbant a köztudatba

A szlovén versenyző – aki épp ma ünnepli 22. születésnapját – még egy lépcsőfokkal feljebb lépett azzal, hogy megszerezte a sárga trikót és három etapon diadalmaskodott a vasárnap zárult francia háromhetes körversenyen.

Dér Zsolt az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn kiemelte, Pogacar ezzel berobbant a köztudatba, megérkezett a csúcsra – mondta a szövetségi kapitány. Meglepetésnek nevezte a fordulatot, ahogy az utolsó előtti szakaszon, a szombati időfutamon eldőlt az elsőség sorsa. Mindvégig mindenki azt hitte, hogy Roglic fog nyerni, az egész verseny ennek irányába haladt, a Jumbo-Visma kontrollálta a viadalt- fogalmazott Dér Zsolt. A holland csapat erős sorral rendelkezett, alakíthatta volna másképp is a történéseket.

Fotó Pauline Ballet

Pogacarral számoltak is meg nem is. Roglic kicsit úgy néz Pogacarra, mintha ő lenne a nagy testvér, Pogacar pedig a kis testvér, aki még ráér nyerni majd valamikor. A két szlovén jó barátságot ápol, és Roglic nem tekintette annyira ellenfélnek honfitársát, hogy a hegyekben megpróbáljon ellene plusz időt szerezni akkor, amikor tudott volna. Dér Zsolt szerint ott hibázott a Jumbo-Visma, amikor engedte közelebb zárkózni Pogacart az oldalszeles szakaszon. Bár a 44 másodperces különbséget később 57 másodpercre tornázta Roglic, az időfutamra nem volt elég számára ekkora előny.

Fotó Alex Broadway

A Tour de Hongrie győztes Valter Attila, illetve a szintén World Tour-versenyző Peák Barnabás ugyanaz a generáció, mint Pogacar vagy a Tour de France-on szakaszt nyerő, U23-as világbajnok svájci Marc Hirschi.
Megtörtént a vérfrissítés, megérkeztek a fiatalok és kezdik átvenni a hatalmat, uralni a sportot. Bármi elképzelhető, remélem, hogy magyarok is hasonló meglepetéseket fognak okozni – mondta, megemlítve még: a hazai bringások közül most sokan szerepelnek külföldi csapatoknál, ami korábban nem volt jellemző.

Fotó Alex Broadway

A három nap múlva kezdődő, a járványhelyzet miatt rendhagyó imolai országúti világbajnokságot illetően elmondta: a “brutális hegyi pályán” a férfiak mezőnyversenyében – ahol Valter képviseli a magyar színeket – Pogacart a nagy esélyesek közé sorolja. Peák Barnabás és Filutás Viktor az időfutamban, Vas Kata Blanka a mezőnyversenyen indul. ITT olvasható a magyar válogatott kerete.

Dér Zsolt kitért rá, hogy bár Szlovénia kis ország, arányaiban sok jó kerékpárosa van évekre visszamenőleg, és most már néhányan valóban kimagaslóak a nemzetközi mezőnyben.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!