Kerékpártúra Szlovéniában a csodálatos Bled környékén

Budapesttől csupán 4-5 órányira található Szlovénia ékszerdoboza, Bled.

Táv: Kranjska Gorából indulva Bled kb 30-35 km, Bohinj 50 km

Nehézség: 5/3

A nyári időszak tökéletes arra, hogy a 2000 méter magas Alpok hegyei között felderítsük Szlovénia ékszerdobozát, Bled környékét. A kiindulópont a síparadicsom, Kranjska Gora volt, ami nyáron bringásokkal telik meg, ugyanis kiváló helyszín a mountain bike, downhill, gravel, országúti kerékpárosok számára.

A millenniumi vasútvonalon haladtunk Jesenice irányába. Ez az egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonal a Júlia-Alpokban: tökéletes minőség hosszú kilométereken át, lenyűgöző panorámával, és számtalan látnivalóval rendelkezik. Az átalakított vasútvonalról a következő cikkben részletesen is beszámolunk, amikor is Tarvision át az Alpok-Adria kerékpárúton haladunk.

Az átalakított millenniumi vasútvonalon több kerékpáros híd segíti a bringások biztonságos közlekedését. A régi vasszerkezetű hidak még állnak, ezzel is gazdagítják az útvonalat és emlékeztetnek a régi vasút múltjára.

A hidak alatt általában gyors folyású patakok, vízesések törik meg az erdő csendjét.

A friss tiszta levegőn túrázók, futók, görkorcsolyázók is élvezik a kerékpárút tökéletes minőségét. Kátyút, javításokat keresve se találtunk.

A Triglav Nemzeti Park területén ágaskodik Szlovénia legmagasabb hegye a Triglav, a 2846 méterével. Az útvonalon érintettünk kisebb falvakat, így ezek még színesebbé tették túránkat.

Jesenice a Száva völgyében fekszik, ezért csak kevés emelkedővel kellett megbirkóznunk, de ami az utunkba került, azok 15% körül voltak.

A városban táblák jelölték a Bled felé tartó utat, de a Garmin 1030 Plus se hagyott cserben. A grafikon jelezte, milyen kihívást tartogat még az út. A magassági szinteket jelző színes ábrától már nem ijedtünk meg, inkább segítségünkre volt, hogy az erőnket tudatosan be tudtuk osztani.

A táblákon feltűnt a Triglav Nemzeti Park egyik nevezetessége, a Vintgar-szurdok. Ezt a kitérőt érdemes volt beiktatni a kerékpártúránkba, ugyanis ámulatba ejtő, ahogy az 1,6 kilométer hosszú szurdokot a Radovna folyó vízesésekkel, medencékkel és zuhatagokkal díszíti.

1891-ben Gorizia polgármestere és egy fotós barátja ezen a környéken túrázott. Abban a formájában megközelíthetetlen és járhatatlan volt, de évek alatt 500 méter hidat és galériákat építettek. Jelenleg Szlovénia egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

A 13 méter magas Šum-vízeséssel zárul a túra, innen a bejárathoz egy ösvény vezet vissza. Folytattuk tovább az utat, mert már csak 4 kilométerre volt Bled. A fák között hamar megpillantottuk a tavat és a szigeten a Nagyboldogasszony templomot.

Aki áthajózik a szigetre, akkor a Szűzanya templom, a harangtorony, a kápolna és egy kis remetelak varázslatos látványa várja az érdeklődőket. Aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak meghallgatásra találnak kérései.

A Bohinji gleccser alakította a tó jelenlegi formáját. A jégolvadásnak köszönhetően a medencét elárasztotta a víz és a közepén egy hatalmas szikla maradt, ahová a templom is épült.

Néhol eléri a 30 méter mélységet is a víz, így 19 különféle halfajtának ad otthont. Keleti oldalában termálforrás táplálja a tavat, melynek hőmérséklete nem csökken 20 ° C alá. Bringával körüljártuk a tavat, hogy minden oldalról magunkba szívjuk különleges varázsát.

A Bledi kastély múltja egészen 1004-re vezethető vissza II. Henrik német császár korára. Az elmúlt években arra törekedtek, hogy megfelelő állapotban álljon a vendégek rendelkezésére, hogy a kulturális rendezvények helyszínét biztosítsa és a középkori lovagok életét megismerjék.

A tó nyáron akár 23-25 ° C fokra is felmelegedhet, télen pedig a 2-4 ° C hőmérsékletre hűl le. A híres bledi krémes pedig tökéletes energiapótlás bringások számára is.

Bledtől már csak 25 kilométer tekeréssel elérhető az 530 méter magasságban Bohinji-tó. Csendesebb Bledhez képest, viszont a hegyek karjaiban fekvő tó gazdag sportolási lehetőséget kínál.

Szlovénia legmélyebb és legnagyobb állandó tava. Bohinj nevéhez egy legenda kapcsolódik: Isten befejezte a világ megalkotását, de elfelejtkezett szólni erről ezen a területen élőkről. Meghálálta azzal, hogy nekik ajándékozta a világ legszebb helyét. Az emberek Bohinjnak neveztek el, amely  Isten szláv nevéből (Boh) ered.

Miután elteltünk a látvánnyal, megnéztük nevezetességeit, visszatekertünk a szállásunkra Kranjska Gorába. Szlovénia még felfedezésre váró szomszédos országunk, amely egy igazi ékszerdoboz. A Mura-vidékétől egészen a Júlia-Alpokig változatos útvonalakat tartogat a bringások számára.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!