Norvégiában megépítették a világ leghosszabb kerékpáros alagútját

Mind a bringások, a gyalogosok és a futók is örülhetnek az április 15-én átadásra kerülő Løvstakken alagútnak. A kerékpárral tíz perc alatt átszelhető, 2,9 kilométeres alagutat hamarosan megnyitják. Az alagút teljes költsége 1 milliárd norvég korona, mai árfolyamon számolva 34 milliárd forint.

Az alagút a délnyugat-norvégiai város Løvstakken nevű hegyén vág át, összekötve Fyllingsdalen és Mindemyren városrészeket. A kerékpárosok a meglévő útvonalakon továbbhaladhatnak Bergen központjába.

Az alagút reggel 5.30 és 23.30 között lesz nyitva. Több mint 100 db biztonsági kamerát szerelnek fel, 250 méterenként segélyhívó telefonok is rendelkezésre állnak majd, és a hőmérsékletet állandóan 7 fokon tartják.

Sokan eddig azért nem közlekedtek kerékpárral, mert a domborzati adottságok miatt csak a jó edzettségi állapotban lévők bírtak a dimbes-dombos terepet. Az alagút szó szerint kiegyenesíti az utat.

Az alagút vizuális megjelenítése is extrára sikerült, nem lesz hiány a színekből és formákból, nagy élménnyé lesz az ott közlekedők számára az áthaladás.

Norvégiában vagyunk, így nemcsak közlekedésügyi beruházásként gondoltak az építkezésre, hanem mindez egy környezetvédelmi projekt része. Ha minél többen közlekednek bringával, akkor csökken a károsanyag-kibocsátás és javul a levegő minősége. A skandináv ország célja, hogy 2030-ra eléri a karbonsemlegességet.

Íme pár fotó:

A maga nemében világelső az alagút

Bár az építményt a világ leghosszabb kerékpáros alagútjaként emlegetik, ez csak bizonyos feltételek mellett igaz. Az amerikai Seattle közelében ugyanis van egy 3,6 kilométer hosszú alagút, amelyet szintén használhatnak a kerékpárosok. Az eredeti célja azonban nem ez volt, korábban vasúti alagútként funkcionált.

Vagyis a bergeni létesítmény a világ második leghosszabb kerékpáros alagútja, de a leghosszabb, amelyet kifejezetten erre a célra építettek.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!